Badalona - Una realitat oculta a la nostra societat. Entre el 2019 i el 2024, s'han detectat 83 matrimonis forçats a Catalunya. A Badalona, els Mossos d'Esquadra han treballat en dos casos en els últims 7 anys, que s'han pogut evitar. Aquesta pràctica il·legal afecta principalment noies adolescents d'entre 12 i 16 anys.
En el cas de la mutilació genital femenina, les víctimes són encara més petites. L'any passat es van investigar 12 casos a Catalunya, dues de les nenes no arribaven a l'any de vida.
La mediació i la prevenció
Tot i les tasques de mediació i prevenció, aquests delictes continuen sent molt complicats de detectar. Així ho alerta el caporal Raúl Caballero, cap del Grup d'Atenció a la Víctima de Badalona dels Mossos d'Esquadra, qui destaca el paper clau de Serveis Socials i les escoles per identificar sospites. Aquestes alertes ja donen peu a què els Mossos puguin actuar i, si cal, evitar que la víctima viatgi al país d'origen de les famílies on podria ser obligada a casar-se.
En una entrevista al Badalona Matí, ha explicat que 'la majoria dels fets sí que passen als països d'origen, però no ens hem d'enganyar, hi ha matrimonis forçosos al mateix país de residència. Hem de treballar perquè no s'arribi a produir'.
Hem de treballar perquè no s'arribi a produir
Quan el cas va més enllà de la tasca preventiva, s'activen professionals de diversos departaments, i si la víctima és menor d'edat, pot derivar a la DGAIA.
Precisament, el Departament d'Igualtat i Feminisme estudia ampliar l'atenció del servei Barnahús per incloure altres tipologies de violències sexuals, com els matrimonis forçats.
La mutilació genital femenina, encara més difícil de detectar
Pel que fa a la mutilació genital femenina, a Badalona no s'han registrat casos en els darrers anys. Malgrat tot, Caballero adverteix que això no significa que no passi, ja que és una pràctica encara més invisible. En aquest sentit, destaca la tasca dels pediatres per alertar de possibles sospites. 'És primordial que els pediatres informin d'algun fet que pugui ser sospitós'.
Tant els matrimonis forçats com la mutilació femenina són delictes contra els drets humans i s'atenen com a violència masclista.
🎙️ Entrevista sencera, a partir del minut 1:02:00