Badalona - Cada any, la Unitat d'Ictus de l'Hospital Germans Trias i Pujol registra 600 casos. Investigadores d'aquest centre sanitari i del Josep Trueta de Girona han realitzat el primer estudi amb perspectiva de gènere sobre l'aplicació del protocol per atendre'ls, l'anomenat Codi Ictus. I una de les conclusions és una bona notícia: no hi ha diferències ni en l'assistència ni en el tractament d'homes i dones amb ictus isquèmic agut.
Es dona el fet que hi ha afectacions, i l'atac de cor n'és una, on els símptomes diferents en homes i dones determinen també diferències en la rapidesa per detectar els casos i fer-ne el tractament. L'estudi sobre l'ictus revalida com a bona l'atenció que es fa als centres catalans en tot un procés on el pas dels minuts és determinant. L'estudi ha analitzat 25.000 casos dels 29 centres catalans amb equips especialitzats d'atenció a l'ictus.
Natalia Pérez de la Ossa és Cap de secció de la Unitat d'Ictus de l'Hospital Germans Trias i Pujol:
Una de les descobertes i conclusions de l'estudi és que les dones que arriben als hospitals són més grans que els homes i pateixen ictus més greus i, per tant, amb més seqüeles. La recerca també ha detectat la relació amb les arrítmies en el cas d'elles. D'aquí que una de les vies de prevenció pogués trobar-se a l'atenció primària.
La dificultat sobtada per moure una part del cos, el fet que la boca es torci o problemes en la parla i la visió són símptomes d'un possible ictus sense diferències de sexe. Els professionals mèdics aconsellen trucar al 112 des d'un principi en comptes d'anar a l'hospital per mitjans propis. Serà la manera més ràpida d'activar la maquinària del codi ictus des d'una primera assitència per part del Servei d'Emergències Mèdiques que derivarà el pacient a un hospital amb unitats especialitzades.