Badalona - El pla d'infraestructures presentat aquest dimarts per la Generalitat per transformar la mobilitat de Catalunya d'aquí al 2050 no inclou el perllongament de la línia 1 del metro. Tampoc el soterrament de la C-31. L'executiu català ha admès que les infraestructures existents «són insuficients» i ha exposat les seves principals propostes per preparar-se per l'increment de la població, que es preveu de dos milions de persones en aquest període.
Els projectes previstos que repercutiran a Badalona són la connexió de l'L9 i l'L10 del metro i també la dels tramvies del Baix Llobregat i del Besòs. La primera, la del metro, unirà els ramals nord i sud de les línies un cop enllestit el tram central, que es troba en procés d'excavació. Pel que fa al tramvia, es preveu que la connexió de la xarxa del Baix Llobregat amb la del Besòs dupliqui la demanda d'usuaris.
El que crida l'atenció, però, són els projectes no inclosos en aquest pla. Destaca, sobretot, l'ampliació de l'L1 entre Santa Coloma de Gramenet i Badalona. El projecte, que ha de portar la línia vermella primer fins a Sant Crist i, més endavant, fins a l'estació de Renfe, es troba encallat. El punt conflictiu és, des de fa més d'un any, la construcció de les cotxeres al parc de Montigalà pels danys que podria causar en aquest espai verd. Tot i que Generalitat i Ajuntament van acostar posicions per reduir les afectacions a principis d'any, tot fa pensar que la previsió és que el projecte no estigui enllestit abans del 2050.
En matèria d'habitatge, el govern català construirà pisos de lloguer assequible en 666 solars públics arreu del territori. En total, s'hi construiran gairebé 21.300 habitatges de protecció oficial.
El 40% dels solars públics, 269, s'ubiquen a l'àrea metropolitana de Barcelona. D'aquests, 3 estan a Badalona, 7 a Sant Adrià de Besòs i 10 a Santa Coloma de Gramenet. A Montgat n'hi ha dos i a Tiana, un. Dels pisos que es construiran, es preveu que un mínim del 25% es destinin a joves.
La Generalitat va convocar aquest dimarts els ajuts per a ajuntaments i promotors per construir la primera tongada de pisos. Segons ha explicat la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, es tracta dels solars que ja tenen un promotor assignat per així fer que el procés sigui més àgil.
En el pla d'infraestructures que la Generalitat desplegarà fins al 2050, més enllà de la mobilitat i l'habitatge, també s'inclou el projecte del Catalunya Media City, que s'instal·larà a les Tres Xemeneies, i la reparació de la fuita de la canonada de Canyet. Sobre aquesta última, ja estan en marxa les obres del desdoblament de la canonada, que permetrà reparar la fuita un cop l'aigua passi per la via alternativa.