El projecte Observadors del mar, amb participació badalonina, s'estén a tot el litoral espanyol

El projecte Observadors del mar, amb participació badalonina, s'estén a tot el litoral espanyol
Laia Martínez / Agència
09/11/2023 - 19:03

Badalona - Un ciutadà fa una fotografia d'un canvi que percebi del fons marí, la penja a la plataforma habilitada i la posa a disposició d'un científic que la verifica. Aquest és el projecte Observadors del mar, que l'any 2012 es va engegar a Catalunya, amb la participació també de ciutadans badalonins, i que ara s'estén a tot l'Estat. Ho fa sota el paraigua de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica. És una iniciativa de ciència ciutadana que avalua els efectes del canvi climàtic.

OBSERVADORS DEL MAR
Observadoresdelmar.es

A Badalona, han observat que ha canviat la dinàmica del litoral, probablement per l'entrada de sorra de platges regenerades a altres municipis i que s'ha desplaçat fins a la nostra ciutat, i no tant a causa del canvi climàtic. Aquesta arribada de sorra transforma la tipologia del gra i el tipus de comunitat que s'hi pugui establir. Així ho constata el badaloní Gregori Muñoz-Ramos, col·laborador d'aquest projecte, qui també és el cap de serveis de medi ambient de l'Ajuntament de Badalona. Explica que amb els anys algunes espècies han desaparegut o han disminuït, com el cargol lluna o els cavallets de mar.

Imatges gravades durant una immersió l'any 2020 a la zona del Pont del Petroli de Badalona.

Entre altres espècies que han detectat, destaca Gregori, parla de la presència d'un cranc exòtic, que no arriba a ser invasor. Aquest és un exemple de la feina dels observadors del mar. I és que, apunta, on els científics no arriben, se suma la col·laboració de ciutadans que, a títol individual, ajuden que els resultats de la recerca siguin més acurats. En aquest cas, és molt beneficiós, considera, que aquest projecte s'ampliï a escala estatal.

És una manera que la societat civil pugui participar amb projectes científics, fent aportacions. Que això s'exporti a una àrea més gran és molt positiu.

Ara, els prop de 10.000 km del litoral espanyol comptaran amb la figura dels observadors del mar, que comprovaran diferents canvis produïts al fons marí i que ajudaran als experts. Joaquim Gorrebou, investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques, explica com és d'important aconseguir “multiplicar els ulls” i que, de retruc, es conscienciï a la ciutadania.

En total, s'estan duent a terme 17 projectes i s'estudia, per exemple, la reproducció de prats marins, l'estudi del corall, els plàstics que s'acumulen als mars i costes, l'expansió al Mediterrani de peixos exòtics o l'escalfament del mar que provoca que espècies marines hagin d'emigrar a altres latituds. Tota la informació es pot trobar al web, on la ciutadania pot col·laborar.

📺 Badalona Notícies del 9 de novembre: