Santa Coloma de Gramenet - L'AMB redueix un 45% les emissions generades a les seves construccions incorporant un nou protocol de sostenibilitat. Uns criteris establerts amb l'objectiu de reduir emissions i adaptar-se a l'actual canvi climàtic. Santa Coloma de Gramenet disposa de dos exemples d'obres sostenibles: l'edifici de la CIBA i el passeig Salzereda.
Des que l'any 2020 l'AMB afegís als seus projectes l'obligatorietat d'incloure el protocol de sostenibilitat s'han construït un total de 7 obres públiques. Es tracta d'un document que els permet avaluar l'impacte ambiental de totes les decisions que es prenen al llarg del projecte. L'objectiu és complir amb l'Agenda 2030 i reduir les emissions un 55%. L'Albert Gassull és director dels Serveis d'Espai Públic de l'AMB.
Des de l'AMB vam agafar aquest compromís i aquest protocol ja ens està acostant a aquests objectius. La construcció dels edificis són els responsables del 38% de les emissions.
Entre els criteris que el protocol recull, s'hi troba la limitació del CO2 per metre quadrat, la reducció del consum d'aigua potable i el requisit de destinar part de la superfície a la biodiversitat. La primera opció, però, sempre és rehabilitar i no construir de nou. És el cas de l'edifici de la CIBA i el passeig Salzereda, a Santa Coloma de Gramenet. Ens ho explica la cap del servei d'innovació, tecnologia i sostenibilitat d'Espai Públic a l'AMB, Eva Bernadí.
Les façanes i molts dels murs existents són els que hi havia, fins i tot els paviments hem aprofitat els existents de l'edifici. A Salzereda hem reaprofitat l'aigua perquè es reguin els parterres i es van aprofitat l'element d'enderroc per fer-ho servir per al subsol.
L'objectiu, asseguren des de l'ens supramunicipal, és que els diversos municipis de l'àrea metropolitana adquireixin aquests indicadors i els posin en marxa als seus projectes i obres públiques.