El repte de frenar l'augment de la incidència de les malalties infeccioses

El repte de frenar l'augment de la incidència de les malalties infeccioses
Judit Larios
30/11/2023 - 22:53

Barcelona - Les malalties infeccioses són la primera causa de mort al món. El de la covid-19 és l'exemple més recent de l'amenaça que poden suposar, però n'hi ha moltes altres que des de fa anys també són un risc. Precisament, la Fundació Lluita contra les Infeccions ha organitzat aquest dijous un acte per parlar sobre les infeccions del futur.

L'equip del doctor Bonaventura Clotet ha reflexionat sobre les infeccions amb major incidència avui dia i les que podrien augmentar d'aquí a uns anys. El repte, assenyalen, és trobar la manera d'eliminar-les. A les portes del Dia Mundial de la Sida, que se celebra demà divendres, els experts han reconegut que trobar la cura d'aquest virus encara requerirà temps i, per això, han defensat que l'objectiu a curt termini és reduir el nombre de noves infeccions. També es vol aconseguir que els diagnòstics es facin en fases primerenques, ja que en el 40% dels casos encara són tardans.

Durant l'acte també s'ha parlat sobre les pandèmies, assegurant que tot i que no es pot preveure quan serà la següent, la societat està millor preparada després de la covid-19. Per fer front a la pròxima, els experts de la Fundació han defensat que cal crear nous tractaments i millors mecanismes de diagnòstic per poder respondre-hi de la manera més ràpida possible.

Pel que fa a les infeccions de transmissió sexual, des de la Fundació han alertat de l'augment desmesurat en la darrera dècada. La que més ho ha fet és la clamídia, seguida per la gonorrea i la sífilis. Afecten joves d'entre 20 i 35 anys, tot i que, adverteixen, darrerament s'ha detectat un increment en adolescents d'entre 15 i 20 anys. Ho associen a un augment del nombre de parelles sexuals i al canvi en el tipus de pràctiques que es duen a terme.