Badalona - El Servei d'Atenció a la Víctima de la Guàrdia Urbana de Badalona i els Mossos d'Esquadra atenen una mitjana de 27 casos de violència en l'àmbit de la llar a la ciutat. A l'espera del recompte dels mesos de novembre i desembre, des de principi d'any ja han atès un total de 272 víctimes, una xifra lleugerament inferior a la de 2023, quan es van atendre 304 persones.
El Servei d'Atenció a la Víctima de la Guàrdia Urbana ofereix acompanyament i assessorament a les víctimes de violència de gènere i domèstica. Per oferir una atenció integral, els agents treballen en col·laboració amb els Mossos d'Esquadra, Serveis Socials i el SIAD, el Servei d'Informació i Atenció a les Dones de Badalona.
El perfil majoritari de les persones ateses són dones adultes que són maltractades per les seves parelles o exparelles. Quan una dona s'adreça a la comissaria de la Guàrdia Urbana, s'activa el protocol. Allà els agents l'informen dels drets que té al seu abast: denunciar, disposar d'un advocat o que un jutge li activi una ordre de protecció en un termini de 72 hores. Si la víctima accedeix a denunciar al seu agressor, els agents li fan omplir un formulari per valorar el nivell de risc que pateix. Si s'evidencia un risc baix, el cas es manté en mans de la Guàrdia Urbana. En canvi, si el resultat és un risc mitjà-alt, el seguiment passa a mans dels Mossos d'Esquadra. És habitual, però, que les dones no s'atreveixin a denunciar per por.
Núria Montesinos és agent referent del Servei d'Atenció a la Víctima de la Guàrdia Urbana de Badalona.
Inicialment, la Unitat d'Atenció a la Víctima de la Guàrdia Urbana se centrava en la prevenció, realitzant xerrades a escoles i instituts per evitar l'assetjament escolar i la violència sexual. Actualment, però, la tasca se centra a ajudar aquelles persones que ja pateixen violència masclista. De mitjana, s'atenen entre 250 i 300 casos anuals. Des de la unitat encoratgen a les víctimes a no tenir por i a trencar el silenci.
La Guàrdia Urbana fa una crida a què la societat s'impliqui contra la violència masclista. Cal ajudar a la víctima, diuen, i no mirar cap a una altra banda si som conscients que una persona del nostre entorn està patint aquest tipus de violència.
Notícia completa: