Badalona - Més de 270 mil alumnes han començat les classes de Batxillerat i formació professional a Catalunya amb la mateixa problemàtica que l'any passat. La manca de places a determinades branques s'ha tornat a repetir i, un any més, segons els sindicats, l'educació privada s'ha vist beneficiada. El sindicat USTEC denuncia una manca de previsió per part del departament. 'Sobretot hi ha hagut una manca de previsió i orientació a la secundària' afirma Juan Carlos Bondia, delegat sindical d'USTEC i expert en FP.
També hi ha hagut, denuncia Bondia, manca de recursos, ja que un nou curs la manca de docents tornarà a afectar el dia a dia d'aquests estudis. 'Fa més de vint anys que no s'inverteix en la formació professional.'
A Badalona, la manca de recursos l'ha fet palès l'Institut Júlia Minguell quan fa uns dies anunciava que no començaria el curs amb normalitat per manca de docents i ràtios excessives a Batxillerat. Des del sindicat afirmen que la situació d'aquest centre de Sant Antoni de Llefià és generalitzada a tot Catalunya i que, a Badalona, a més, s'agreuja amb la manca de manteniment dels centres públics. Cristina Martin, delegada sindical d'USTEC a Badalona, assegura que el deteriorament dels edificis estan perjudicant els estudiants. 'Ara estan en condicions que perjudiquen els alumnes a l'hora de fer classe' defensa.
El sindicat espera que el canvi de govern a la Generalitat vagi acompanyat d'inversions en educació, sobretot en la Formació Professional. Asseguren que amb més recursos es podria rebaixar la xifra d'alumnes que cursen cicles que abandonen els seus estudis, que se situa en el 25%.
Dijous han començat les classes de Formació Professional sense 31.000 estudiants que encara no tenen una plaça assignada per fer un grau mitjà o superior.
Aquesta situació ha aixecat la indignació de la síndica de greuges Esther Giménez-Salinas que ha obert una actuació d'ofici. Ho ha explicat així en un missatge al X l'adjunta per a la Defensa dels Drets de la Infància i l'Adolescència, Aida C. Rodríguez. En la publicació ha exigit el dret que té l'alumnat per cursar uns estudis postobligatoris. També, ha remarcat la necessitat d'adequar l'oferta i la demanda amb l'interès dels estudis de cada alumne.
Dels 31.404 estudiants que encara no disposen de plaça dins la seva llista de preferències, 16.914 ja poden tornar a aplicar a les 19.514 vacants sobrants.
Pel que fa a la part restant, són 14.490 alumnes els que encara no se'ls ha validat la sol·licitud i se'ls haurà d'oferir alguna solució pròximament.
Tot i això, els que sí que ja poden sol·licitar plaça no podran iniciar els processos de matriculació fins a finals de setembre. Per tant, quan s'incorporessin a les classes ja haurien perdut les tres primeres setmanes del curs acadèmic.