El trastorn del son a Mart, un dels projectes de la Missió 'Hypatia I'

El trastorn del son a Mart, un dels projectes de la Missió 'Hypatia I'
Albert Guerra / Laia Martínez
26/09/2023 - 20:02

Badalona - Els possibles tripulants que vagin a Mart podrien seguir un patró de son irregular. És una de les conclusions a les quals ha arribat la Unitat Multidisciplinària de Trastorn del Son de l'Hospital Germans Trias i Pujol sobre la simulació de la Missió Hypatia I. Es tracta d'un projecte on durant 15 dies un grup d'investigadores han viscut al desert de Utah en unes condicions similars a les del planeta vermell. La recerca ha determinat que el descans de les participants en aquest context s'altera i disminueix. Els resultats els han presentat aquesta tarda a la sala d'actes de Can Ruti, amb la presència de dues de les participants.

De Can Ruti a Mart: l'experiència de la missió Hypatia I

HYPATIA 1 MART DESSERT CAN RUTI
Sala d'actes de l'Hospital Germans Trias

Entre els aprenentatges als quals han arribat per a futures tripulacions, destaca la implementació de rutines d'higiene del son abans d'iniciar la missió, incrementar la durada d'aquest 'viatge' i, fins i tot, el nombre de subjectes per tenir més dades per aquest experiment. Han comprovat que existeix una gran heterogeneïtat del son en totes les participants i això vol dir que els patrons de son són irregulars. Serviria per planificar què podria passar en una missió d'aquestes característiques.

Aïda Muñoz és pneumòloga a l'Hospital Germans Trias i Pujol:

CARLA CONEJO TRIPULANT MART CAN RUTI
Intervenció de Carla Conejo a l'acte 'De Can Ruti a Mart'

Carla Conejo, oficial executiva i biòloga d'Hypatia I, també va treballar en aquest projecte sobre el trastorn del son:

La Carla Conejo va formar part d'un equip de 7 investigadores que aquest abril van passar dues setmanes a l'Estació d'Investigació del Desert de Mart, als Estats Units. Durant 15 dies van viure de forma autosuficient, en condicions d'aïllament, menjant productes deshidratats, i fent tasques de recerca i divulgació.

LAIA RIBAS TRIPULANT MART CAN RUTI
Laia Ribas durant l'acte 'De Can Ruti a Mart'

Un altre dels projectes, per exemple, és l'impulsat per la investigadora Laia Ribas. El seu experiment era amb peixos, per estudiar com els factors ambientals marcians afecten aquests organismes vius per al consum humà. Tot, amb la idea de desenvolupar una aqüicultura sostenible en un possible assentament a Mart o a la Lluna.

La biòloga Laia Ribas és GreenHab Officer d'Hypatia I.

Declaracions de Laia Ribas

Tot i que van viatjar 7 tripulants, aquest projecte està integrat per 9 científiques catalanes que provenen de diferents disciplines com l'astrofísica, el periodisme o les matemàtiques.

HYPATIA 1 MART DESSERT CAN RUTI 1
Les investigadores que van participar a Hypatia I

Es preveu que aquest 2025 es faci una nova missió, que portarà per nom 'Hypatia II'.

📺 Notícia TV:

Badalona Notícies