Els edificis en base de ceràmica, construccions considerades un 'grup de risc' segons els experts

Els edificis en base de ceràmica, construccions considerades un 'grup de risc' segons els experts
Sara Nicolás
04/03/2024 - 12:09

Badalona - Els habitatges construïts amb sostre en base de ceràmica, com els edificis de la promoció de l'illa de Canigó, estan considerats un 'grup de risc', segons els experts. Es tracta d'un sistema constructiu que va desaparèixer a la dècada dels 60 i que, al contrari de la norma actual, conté quantitats mínimes de ferro.

Asseguren que més del 80% del parc residencial català és anterior al 1982 i que part d'aquest estaria construït amb aquest tipus de sostre de ceràmica, és a dir, amb totxo. Aquest sistema de construcció, expliquen, s'ha de revisar exhaustivament a les inspeccions tècniques, ja que no dona indicis en cas de col·lapse. Ramon Muñoz, membre del Col·legi d'Arquitectes, ha explicat al Badalona Matí que és important controlar les reformes que s'hagin fet.

El sostre ceràmic no avisa, no dona senyal. Una cosa molt important és controlar les obres que es fan a edificis antics, perquè això els debilita. No podem tirar envans i no restituir la rigidesa. Fan la funció de puntals, si un sostre està al límit i té un envà, aquest comença a rebre càrregues i s'esquerda, però avisa. Si traiem l'envà, el sostre treballa sol.

Els edificis de les dècades dels 50, 60 i 70 són considerats un «grup de risc», segons Muñoz, ja que es tracta d'edificacions construïdes quan no hi havia controls de qualitat. La problemàtica rau en el fet que, segons assegura, només la meitat d'aquests immobles han passat una inspecció tècnica i molts sostres podrien trobar-se al límit de la seva vida útil. La solució implica fer una bona diagnosi i renovar el parc d'habitatge. Un repte, però, que necessita ajuts i finançament. Per a Muñoz, una opció seria incorporar uns ajuts complementaris dins dels fons Next Generation i adreçar-los a la conservació.