Els Mossos investiguen la fàbrica de Tenneco de Badalona per l'emissió de contaminats perillosos

Els Mossos investiguen la fàbrica de Tenneco de Badalona per l'emissió de contaminats perillosos
Jordi Ribàs
27/03/2025 - 19:51

Badalona - Una investigació dels Mossos d'Esquadra, iniciada per ordre del Jutjat d'Instrucció número 3 de Badalona, apunta que la fàbrica de pastilles de fre de Tenneco emet contaminants que podrien posar en perill la salut de treballadors i veïns. Segons l'atestat policial, la planta situada al barri del Remei utilitza substàncies prohibides i perilloses, incloent-hi plom, vetat en la fabricació de frens des del 2004, i formaldehid, un compost classificat com a cancerigen. De fet, l'informe dels mossos parla, textualment, de risc inacceptable de càncer, que posa en risc la salut dels veïns, dels treballadors de la fàbrica i de l'empresa adjacent, la Fundació Badalona Capaç.

Arran d'aquesta investigació policial, l'Ajuntament ha incoat aquest dijous un expedient disciplinari contra l'empresa Tenneco. El govern municipal afirma que compartia les sospites i que per això ja havia encarregat un estudi ambiental a la UB sobre la pols i les deposicions seques de tot el polígon Badalona Sud. La quarta tinent d'alcaldia i regidora de Sostenibilitat, Sonia Egea, afirma que aquesta qüestió és prioritària pel govern i que prendran totes les mesures necessàries per garantir la salut dels veïns, però que primer cal esperar els resultats dels estudis.

L'informe, que ha avançat El Periódico i que és fruit de dos anys d'investigació, detalla que s'han detectat nivells de plom onze vegades superiors al permès a l'aire i restes de pols amb metalls pesants als voltants de la fàbrica. Els Mossos assenyalen que la companyia no disposa d'un pla de control d'emissions difuses i recorden que hi ha alternatives segures al formaldehid. A més, el Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha apuntat que les concentracions de partícules a l'aire superen els nivells recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i la nova directiva europea de qualitat de l'aire.

Per la seva banda, Tenneco ha emès un comunicat on afirma que tots els components químics que utilitza compleixen amb la normativa europea i l'institut nacional de toxicologia, per la qual cosa, argumenten, no s'ha produït cap risc per al medi ambient ni per a la salut de les persones.

L'Associació de Veïns del Remei i l'entitat Airenet, que van denunciar Tenneco per delicte ecològic el 2023, han celebrat l'obertura de l'expedient i han demanat més accions per controlar la contaminació industrial a la ciutat. De fet, reclamen a les administracions controls de salut entre la població possiblement afectada, i exigeixen el tancament de Tenneco.