Badalona - Una investigació dels Mossos d'Esquadra, iniciada per ordre del Jutjat d'Instrucció número 3 de Badalona, apunta que la fàbrica de pastilles de fre de Tenneco emet contaminants que podrien posar en perill la salut de treballadors i veïns. Segons l'atestat policial, la planta situada al barri del Remei utilitza substàncies prohibides i perilloses, incloent-hi plom, vetat en la fabricació de frens des del 2004, i formaldehid, un compost classificat com a cancerigen. De fet, l'informe dels mossos parla, textualment, de risc inacceptable de càncer, que posa en risc la salut dels veïns, dels treballadors de la fàbrica i de l'empresa adjacent, la Fundació Badalona Capaç.
Arran d'aquesta investigació policial, l'Ajuntament ha incoat aquest dijous un expedient disciplinari contra l'empresa Tenneco. El govern municipal afirma que compartia les sospites i que per això ja havia encarregat un estudi ambiental a la UB sobre la pols i les deposicions seques de tot el polígon Badalona Sud. La quarta tinent d'alcaldia i regidora de Sostenibilitat, Sonia Egea, afirma que aquesta qüestió és prioritària pel govern i que prendran totes les mesures necessàries per garantir la salut dels veïns, però que primer cal esperar els resultats dels estudis.
L'informe, que ha avançat El Periódico i que és fruit de dos anys d'investigació, detalla que s'han detectat nivells de plom onze vegades superiors al permès a l'aire i restes de pols amb metalls pesants als voltants de la fàbrica. Els Mossos assenyalen que la companyia no disposa d'un pla de control d'emissions difuses i recorden que hi ha alternatives segures al formaldehid. A més, el Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha apuntat que les concentracions de partícules a l'aire superen els nivells recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i la nova directiva europea de qualitat de l'aire.
Per la seva banda, Tenneco ha emès un comunicat on afirma que tots els components químics que utilitza compleixen amb la normativa europea i l'institut nacional de toxicologia, per la qual cosa, argumenten, no s'ha produït cap risc per al medi ambient ni per a la salut de les persones.
L'Associació de Veïns del Remei i l'entitat Airenet, que van denunciar Tenneco per delicte ecològic el 2023, han celebrat l'obertura de l'expedient i han demanat més accions per controlar la contaminació industrial a la ciutat. De fet, reclamen a les administracions controls de salut entre la població possiblement afectada, i exigeixen el tancament de Tenneco.