Badalona - Els nivells de concentracions de partícules en suspensió al barri del Remei són «relativament elevats» en comparació amb els valors proposats per l'Organització Mundial de la Salut. Així ho determina un informe elaborat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques i encarregat per la Generalitat. Davant d'aquestes dades, la plataforma Airenet exigeix que s'identifiqui l'empresa responsable de les emissions i que es prenguin les mesures necessàries per a cessar-les.
El mesurament es va fer mitjançant una estació de qualitat de l'aire situada a l'Escola Oficial d'Idiomes que va agafar mostres l'any passat durant un període d'un mes. Segons l'anàlisi, alguns dels elements trobats en nivells elevats, com el bari i l'estany, són components típics de la fabricació de frens.
Una conclusió que ha encès les alarmes de la plataforma Airenet, qui considera que reforça la seva denúncia per presumpte delicte ecològic interposada ara fa un any a la companyia Tenneco. Aquesta es dedica, precisament, a la producció de frens i altres components per a vehicles i se situa a uns 400 metres de l'escola d'idiomes. Tot i les seves sospites, tant els veïns del barri com la plataforma demanen que es confirmi si la contaminació prové realment de Tenneco o d'una altra empresa de la zona.
L'Ajuntament ens ha dit que hi ha 22 empreses que podrien ser contaminants. Hem posat el focus en Tenneco perquè és la que tenim localitzada, però si algú pensa que no és aquesta, que ens ho digui.
Sílvia Jordan, presidenta de l'Associació de Veïns del Remei
L'estudi també exposa que els elements detectats en les partícules en suspensió, on també es troben monòxid de carboni, crom i níquel, «arriben a valors diaris que poden ser molt elevats». I això, assenyala, és el motor d'episodis de contaminació. Els veïns es mostren preocupats per la seva salut davant les conclusions de l'informe i demanen celeritat a les institucions a l'hora de prendre mesures.
Tenneco es defensa al·legant que la planta de frens de l'empresa a Badalona «treballa contínuament amb el govern local i els departaments de Medi Ambient de Catalunya». Ho fa, diu, per garantir que els seus sistemes de gestió ambiental compleixin amb la legislació vigent i amb els estàndards de qualitat més alts.
De fet, tot i els elevats nivells de partícules en suspensió detectats, l'informe recorda que són inferiors als màxims establerts per la normativa. I, en aquest sentit, Airenet denuncia la laxitud de la llei sobre emissions contaminants perquè, lamenta, situa el límit molt per sobre de les recomanacions de l'OMS.