Emergència sanitària internacional per la verola del mico: com és i com prevenir-la

Emergència sanitària internacional per la verola del mico: com és i com prevenir-la
Jordi Ribàs
18/08/2024 - 11:29

Badalona - L'Organització Mundial de la Salut ha declarat l'emergència sanitària internacional per la verola del mico, davant l'increment de casos de la soca clade I, més greu i contagiosa, en el continent africà, afectant de forma especial la República Democràtica del Congo.

Com és la nova variant?

La verola del mico, també coneguda com a monkeypox o mpox, és una infecció causada per un virus que provoca erupcions, inflamació dels ganglis limfàtics i febre. El badaloní Oriol Mitjà, expert en malalties infeccioses i investigador a Can Ruti, destaca que la clade I causa lesions a tot el cos i que es contagia per contacte físic. Així doncs, suposa un risc superior que el brot de contagis de la verola del mico del 2022 que va afectar unes 90.000 persones de 110 països diferents, ja que en aquella ocasió el virus es transmetia eminentment per via sexual.

La vacuna, l'arma més efectiva contra la verola

El Ministeri de Sanitat recorda que la vacunació preventiva és l'eina “més efectiva” per frenar la verola del mico. La vacuna contra la verola del mico consta de dues dosis i és la mateixa que per a la verola comuna, perquè són dos virus genèticament similars. Des de Sanitat han instat que les persones ja vacunades amb una dosi completin la immunització amb la segona. Segons dades recopilades pel ministeri, de les 40.610 persones vacunades davant la verola del mico, només la meitat han completat la pauta.

La vacunació és especialment important per les persones de risc, com ara les immunodeprimides amb VIH, tal com indicava ja un estudi del 2023 de la Fundació Lluita contra les Infeccions de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona.

Actualment, hi ha tres punts de vacunació habilitats a Barcelona, però també es pot demanar cita en altres unitats d'arreu de Catalunya.

Com avancen els casos de contagi?

Més enllà del brot de la nova variant a la República Democràtica del Congo i als països que l'envolten, Suècia i el Pakistan han confirmat els primers casos a Europa i Àsia. De moment, però, el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties avalua com a “baix” el risc de brot a Europa.

Per la seva banda, l'Agència de Salut Pública de Catalunya subratlla que la probabilitat de transmissió per verola del mico és molt baixa a Catalunya i que ara mateix la situació epidemiològica està sota control. Afirmen que a Catalunya es continuen detectant puntualment casos, però en grau més baix que els anys anteriors i sense repercussió clínica diferent.

Durant l'any 2024 s'han notificat un total de 29 casos a Catalunya, una tercera part dels que es van registrar l'any passat. Els darrers registrats són de la setmana del 14 al 20 de juliol de 2024. En total, a l'Estat espanyol s'han detectat 264 casos de la malaltia fins al 14 d'agost. Catalunya participarà la setmana que ve a les dues reunions previstes per tractar el tema: en el Comitè de Seguretat Sanitària de la Unió Europea i a la Ponència d'Alertes del Ministeri en què participen representants de totes les comunitats autònomes per debatre si es modifica alguna recomanació de vigilància o vacunació.