Can Pepus, Badalona - El Consorci per la Normalització Lingüística de Badalona i Sant Adrià de Besòs rep, principalment, persones nascudes fora de Catalunya, a Amèrica Llatina, que volen aprendre català. Els nivells bàsics volen acostar-los la llengua i que els sigui útil en el seu dia a dia.
Can Pepus acull les classes del nivell bàsic 2 de català, on s'ensenyen conceptes bàsics per aprendre a demanar un cafè o anar al supermercat.
En Patrick va arribar fa cinc mesos del seu Perú natal i vol aprendre català tant perquè va a l'institut a Badalona com per socialitzar amb el seu entorn.
En canvi, l'Eva, que és teleoperadora, és nascuda a Barcelona, però aprendre millor la llengua i guanyar fluïdesa ha sigut una assignatura pendent per ella. Fins ara, que fa tres mesos que s'ha apuntat al curs del Consorci.
El curs passat, la seu de l'organisme a Badalona i Sant Adrià va oferir 119 cursos presencials, que es tradueixen en 3.014 places. Aquestes xifres són sensiblement més baixes que les que va oferir el Consorci a l'Hospitalet de Llobregat, 148 cursos i 3.408 places, o a Barcelona: 991 cursos i 24.000 places disponibles.
Això es justifica, asseguren des del Consorci, perquè la realitat sociolingüística del Barcelonès Nord, la regió on hi ha Badalona, és diferent de la del Baix Llobregat o la mateixa capital catalana.
En paral·lel, el Consorci ha publicat recentment l'Ofercat, l'estudi que recull l'oferta en català al comerç, i va detectar una caiguda de la presència de la llengua, sobretot, en la restauració i l'hostaleria. Per pal·liar-ho, Giménez reclama un nou enfocament de l'ensenyament del català, que s'està gestant a la nova conselleria de Política Lingüística.
📻 Notícia de Ràdio Ciutat de Badalona completa: