Badalona - La Unitat de Suport a l'Alumnat en situació de Violència creada pel Departament d'Ensenyament ha doblat les trucades rebudes en un any, arribant a gairebé les 1600. Per tal de prevenir i tractar situacions on hi hagi indicis de violència cap a l'alumnat, els centres de primària i secundària públics i concertats hauran de disposar d'un coordinador de coeducació, convivència i benestar.
Fa dos anys, la Generalitat posava en marxa la USAV, la Unitat de Suport a l'Alumnat en situació de Violència. Una eina a través de la qual tant els centres educatius com les famílies i alumnes podien denunciar situacions de violència. La sensibilització i la importància de la prevenció que s'ha inculcat al sistema educatiu ha convertit la USAV en un servei crucial. Anna Chillida és directora general de l'Alumnat.
El curs 21-22 van ser 863 trucades i el 22-23, gairebé 1600. Sempre diem, però, que són casos de possible situació de violència. Això respon que el centre educatiu, la família o l'alumne han detectat qualsevol indici i han volgut actuar
Aquest curs, però, el Departament d'Ensenyament complementarà aquesta eina amb la figura d'un coordinador de coeducació, convivència i benestar. Es tracta d'una posició que assumirà un docent del centre i pel qual serà format amb un curs de 30 hores. A més de la creació d'aquesta figura que té l'objectiu de prevenir situacions de violència cap a l'alumnat, la Generalitat ha facilitat la unificació de protocols per tal d'agilitzar que es tracti un possible cas d'assetjament. Una mesura positiva per la Cristina Pagès, mestra i referent de coeducació de l'escola Pompeu Fabra a Sant Adrià de Besòs.
La unificació és positiva perquè ja no hem de detectar en quin moment de violència ens trobem, perquè a vegades la línia és molt fina i no sempre podem afinar tant.
Els coordinadors de coeducació, convivència i benestar, anomenats cocobes, seran els encarregats d'introduir els possibles casos que tractin als centres al Registre Unificat de Violències cap a l'Alumnat.