Badalona - La Venus de Badalona estaria feta d'un dels marbres de més qualitat de l'imperi romà. Podria ser marbre extret de Carrara, d'Itàlia o bé d'Afrodísies, Turquia. Es descarta, per tant, que fos marbre provinent d'una illa grega com es creia fins ara. Aquestes són algunes de les conclusions que ha presentat aquesta tarda el Museu de Badalona amb la Unitat d'Estudis Arqueomètrics de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica.
Noranta anys després del seu descobriment, el cos de la Venus continua amagant misteris. Tot i haver-se fet una anàlisi petrogràfica del material encara no s'ha pogut determinar l'origen exacte del marbre. Sigui com sigui, es tractaria d'un dels millors marbres de l'època. Per determinar el seu origen caldrà continuar amb les anàlisis.
Pel que fa a l'època i lloc de la troballa també hi ha novetats. Durant molts anys s'ha dit que la peça es va trobar dins la claveguera de la casa de Quint Licini, però després de fer una revisió històrica i arqueològica, s'ha determinat que estava a la Via Augusta i que és de finals del segle I. L'escultura es tractaria d'una Venus Capitolina a jutjar pel pentinat, però els elements del seu cos continuen generant dubtes.
La conferència ha anat a càrrec d'Anna Gutiérrez i Marie-Claire Savin, de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica i Esther Gurri, conservadora i arqueòloga del Museu de Badalona.
Notícia completa