Institut d'Investigació Germans Trias i Pujol, Canyet - Investigadors de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTiP) estudien una teràpia que combina l'ús de fàrmacs i la modificació de les cèl·lules de pacients amb esclerosi múltiple. L'objectiu és prevenir l'avenç de la malaltia i reduir els efectes secundaris de tractaments actuals. L'estudi s'ha publicat al Journal of Clinical Investigation.
L'esclerosi múltiple és una malaltia que afecta el sistema nerviós central. Es caracteritza perquè les cèl·lules del sistema immunitari, que ens han de protegir de les infeccions, reaccionen per error contra l'organisme i ataquen la mielina, que és la capa protectora dels nervis del cervell i la medul·la espinal. Això provoca danys en òrgans i músculs i pot arribar a ser molt discapacitant.
'Els pacients estan desitjosos, igual que nosaltres, que apareguin teràpies més resolutives i que tinguin menys efectes adversos', explica Cristina Ramo-Tello, neuròloga i coordinadora de la Unitat d'Esclerosi múltiple de l'Hospital Germans Trias i Pujol. La investigadora afegeix que 'aquestes teràpies eviten que es produeixi l'atac immunitari dins del sistema nerviós central d'una manera precoç, tan bon punt diagnostiquem al pacient'. 'El problema de la malaltia és que, quan es diagnostica ja s'ha produït un atac immunològic i això ja no és reversible', apunta.
Els pacients estan desitjosos, igual que nosaltres, que apareguin teràpies més resolutives i que tinguin menys efectes adversos
Al laboratori de l'Institut Germans Trias treballen a controlar aquest atac immunològic. Ho fan a partir de la modificació in vitro de les cèl·lules del pacient, a qui després les reintrodueixen. El propòsit és reeducar-les. Ja han realitzat una primera fase d'assaig clínic amb bons resultats amb dinou persones. El primer semestre de l'any vinent volen ampliar-les a cinquanta i comprovar l'eficàcia de la modificació cel·lular combinada amb un medicament ja existent, el dimetilfumarato.
Extraient les cèl·lules i modificant-les al laboratori aquestes poden funcionar millor per tal de no atacar l'organisme del pacient
Federico Fondelli, investigador de l'IGTiP i primer autor de l'article explica que 'tractant el pacient amb aquest fàrmac és possible baixar la inflamació'. A això se suma, continua, que 'extraient les cèl·lules i modificant-les al laboratori aquestes poden funcionar millor per tal de no atacar l'organisme del pacient'.
La doctora Eva Martínez ha codirigit aquest estudi amb Esteban Ballestar, de l'Institut Josep Carreras. La recerca, compartida amb un grup d'investigadors de Bèlgica, ha comptat amb fons del govern espanyol i d'Europa. Segons la Fundació Esclerosi Múltiple, aquesta malaltia afecta entre dues i tres vegades més dones que homes, i és la principal causa de discapacitat en els joves després dels accidents de trànsit.