Fer accessible la ciutat a través de pictogrames, objectiu del projecte 'Senyalitzem la nostra ciutat'

Fer accessible la ciutat a través de pictogrames, objectiu del projecte 'Senyalitzem la nostra ciutat'
Sara Nicolás
21/09/2023 - 08:46

Badalona - Treballar l'anticipació i la comprensió a través de suports visuals ajuda a convertir espais quotidians en entorns amables per a les persones amb Trastorn de l'Espectre Autista i discapacitat intel·lectual. L'Associació ViuTEA i la Fundació BDN Capaç han engegat el projecte «Senyalitzem la nostra ciutat» per tal de transformar Badalona en una ciutat amb una millor accessibilitat cognitiva.

Un seguit de pictogrames, basats en el sistema d'ARASAAC, i que permeten rebaixar el nivell d'angoixa que pateixen les persones amb Trastorn de l'Espectre Autista i diversitat intel·lectual a través de treballar l'anticipació. D'aquesta manera, coneixen prèviament el que passarà dins d'un espai concret, millorant la seva autonomia i accessibilitat.

La seqüència del que passarà a dins els proporciona molta seguretat i eliminar tota aquesta incertesa facilita que siguin més partícips i autònoms. -Verònica Arenas, membre de l'Associació ViuTEA

ASSOCIACIÓ VIUTEA
Membres de l'Associació ViuTEA

Ambdues entitats s'han organitzat per adaptar diversos espais de la ciutat, com comerços, equipaments o serveis de salut i convertir-los en entorns més amables. És el cas de la perruqueria Màgic Colors, al barri de Bufalà, que ha incorporat suports visuals que exemplifiquen el procés de tallar-se el cabell.

El simple fet que es pugui treballar l'anticipació amb pictogrames fa que ells vagin molt més tranquils a fer quelcom. -Arnau Malleu, psicòleg de la Fundació Bdn Capaç

PICTOGRAMES AUTISME
Pictogrames del projecte 'Senyalitzem la nostra ciutat

L'objectiu del projecte «Senyalitzem la nostra ciutat» és traspassar els carrers del barri de Bufalà i aconseguir arribar al màxim d'indrets badalonins possibles.