Badalona - L'exalcalde Xavier García Albiol, el regidor popular Miguel Jurado i l'exregidor d'Esquerra Republicana Oriol Lladó són els principals acusats pel cas de les antenes de telefonia del Turó d'en Caritg. El Fiscal demana per a Xavier García Albiol dos anys i deu mesos de presó i inhabilitació per presentar-se a unes eleccions mentre duri la condemna per un delicte continuat de prevaricació. Per al regidor popular Miguel Jurado, i candidat a l'alcaldia de Santa Coloma de Gramenet, demana la inhabilitació per exercir càrrec públic durant un any per omissió del deure. I per a Oriol Lladó, exregidor d'Esquerra Republicana durant el govern de Dolors Sabater, demana un any i sis mesos de presó i inhabilitació per ser escollit en unes eleccions mentre duri la condemna per un delicte de prevaricació urbanística.
Entre els vuit investigats, destaca també el regidor socialista Christian Carneado, antic responsable de l'empresa municipal Engestur, pel qual Fiscalia demana finalment el sobreseïment de la causa.
Al detall
Segons l'escrit del fiscal, Albiol, alcalde, regidor d'urbanisme i president d'Engestur l'any 2012, va permetre, «de fet i sense dictar mai resolució expressa», que s'instal·lessin dues antenes de telefonia mòbil als terrenys de la Comissaria de la Guàrdia Urbana, al Turó d'en Caritg. Acusa a qui llavors era gerent de l'Àmbit de Territori i també a l'antic conseller delegat d'Engestur de «contribuir de manera eficaç» a la seva instal·lació, tot i «saber que l'emplaçament no era compatible amb aquest ús», fet que impedia l'atorgament d'una llicència. A més, assegura que tots tres eren coneixedors que la seva posada en marxa suposaria una emissió de radiacions «que podien suposar un risc per a la salut», i que sabien que era necessària, per tant, una llicència ambiental.
Sobre Miguel Jurado, llavors regidor de Seguretat, diu que era coneixedor de la situació i que, de fet, va rebre de primera mà les queixes del Sindicat de Funcionaris de Policia sobre les antenes. L'escrit acusa Jurado d'ocultar la irregularitat als representants sindicals. El popular no s'ha volgut pronunciar al respecte, ja que, assegura, ni ell ni el seu advocat han rebut encara l'acusació de Fiscalia.
Després de les eleccions de 2015, el republicà Oriol Lladó va passar a assumir les competències d'Urbanisme i el socialista Christian Carneado va ser nomenat gerent d'Engestur. Segons el Fiscal, aquest va informar Lladó de la situació amb l'objectiu de procedir a la retirada de les antenes. L'acusació assegura que Oriol Lladó, i també el llavors cap de llicències d'obres de l'Ajuntament, van desatendre les seves obligacions perquè no van garantir la legalitat urbanística i mediambiental.
Estic convençut de la meva innocència i que els tribunals així la declararan.
Lladó, no obstant, nega les acusacions de Fiscalia i es mostra convençut de la seva innocència. Assegura que en cap moment va ser requerit com a regidor d'Urbanisme per intervenir-hi, ni va participar en cap decisió.