Badalona - L'Hospital Germans Trias i Pujol ha incrementat en un 5% el nombre de parts i naixements aquest 2023. Es tracta de l'únic centre sanitari de l'Institut Català de la Salut que ha augmentat les seves xifres, amb prop de 2.200 parts, tot i el descens generalitzat de la natalitat arreu del territori. D'aquests, el 77% són embarassos d'alt risc.
A Catalunya el percentatge de dones que són mares a partir dels 40 anys representa l'11%, gairebé el doble que fa 10 anys. Les dades de l'Idescat mostren així que la maternitat s'endarrereix cada vegada més. Unes xifres però, que al Germans Trias se situen en un 6%. Això es deu a que un 33% de les dones ateses en aquest hospital de referència provenen de fora de la Unió Europea, i acostumen a ser mares en edats més precoces. Ho ha explicat el cap de secció d'Obstetrícia de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Raül de Diego Murillo.
La població immigrant té unes característiques diferents a l'autòctona, acostumen a tenir el primer fill a una edat més precoç. Es estrany que siguin mares a partir dels 40
A partir dels 35 anys hi ha una reducció natural de la reserva ovàrica que dificulta l'embaràs. Per això, la demanda sobre les tècniques de reproducció assistida a la sanitat pública ha crescut molt en els darrers anys, i també el seu temps d'espera. A dia d'avui només 3 centres públics ofereixen el procés de fecundació in vitro: Vall d'Hebrón, la Maternitat de l'Hospital Clínic i l'Hospital de Sant Pau. El Germans Trias fa anys que s'hi vol sumar. I és que l'actual llista d'espera fa que algunes famílies es decantin per clíniques privades.
Com a hospital de referència, portem molts anys reclamant poder oferir aquest servei a la nostra població
Mentre els parts amb epidural creixen lleugerament i es situen en un 64%, els instrumentats disminueixen a l'11%. Els part naturals augmenten del 18 al 21%. Unes xifres, expliquen des del Germans Trias, que reflecteixen la tendència a la reducció de l'intervencionisme innecessari sense impacte en la seguretat materna i perinatal. Pel que fa a la taxa de cesàries, la racionalització continua sent una línia estratègica prioritària del centre que ha permès, diuen, una disminució progressiva fins al 25% en el darrer any.