Badalona - En el marc del 95è aniversari de la Penya, aquest diumenge començarà un conjunt d'activitats que s'allargaran durant cinc anys, fins al 2030. La festa s'estrenarà amb una doble sessió de bàsquet, tant de Lliga Femenina al matí com d'ACB a la tarda. En el duel entre el Joventut de Jordi Vizcaíno i el València, es retrà un homenatge a les jugadores pioneres del club.
Les pioneres de la Penya
Ens traslladem al 1943. 13 anys després de la fundació del club i de la seva secció masculina, les noies tenen l'oportunitat de jugar a bàsquet de forma oficial. L'equip debuta a la segona categoria del Campionat de Catalunya la temporada 1943-1944 i, un any després, ja competeix a primera categoria, quan aquesta s'estrena. Als anys 50, Pere Gol dona un impuls al bàsquet femení de la Penya, i 13 anys més tard, l'equip es proclama campió de la Segona Divisió Nacional i participa la següent campanya a la màxima categoria del bàsquet estatal.
“La gent oblida que ja va existir un equip femení de la Penya a Primera divisió”
Però les dificultats econòmiques van marcar el futur competitiu de la secció. Mercè Franquesa, exjugadora i exdirectiva del Club Joventut de Badalona, n'ha parlat en una entrevista aquest vespre al BDN360º. Comenta que 'quan arribàvem a segona divisió per pujar a primera, no hi havia diners i tornàvem a renunciar dues categories cap avall. Sí que és veritat que hi ha unes noies que van lluitar molt, que no tenen res a veure amb el bàsquet d'ara, començant per la indumentària, les pilotes, i passant perquè ara es cobra i abans no'.
No hi havia diners i tornàvem a renunciar dues categories
Enfrontaments disputats en camps descoberts
Jugar en aquella època era ben diferent. Mercè Franquesa, qui va començar el 1970, recorda que molts partits els havien disputat en camps descoberts, 'havíem jugat a Almeria en una pista de bous i a camps descoberts que havíem de treure el gel del tauler. Vam estar molt contentes quan vam començar a jugar a Ausiàs March, tot i que nosaltres quan jugàvem aquí anàvem a la Plana'. De fet, sobre aquesta qüestió, destaca que 'quan venien les noies d'altres llocs al·lucinaven amb el camp'.
Quan venien les noies d'altres llocs al·lucinaven amb el camp
La indumentària també ha canviat i ara ha passat a ser més pràctica. Des dels seus inicis, la societat ha evolucionat, sent molt més sensible envers l'esport femení. Mercè Franquesa llança una reivindicació: que el primer equip del Joventut es nodreixi més de jugadores del planter. I, en aquest sentit, que aquesta campanya commemorativa serveixi per assolir aquest objectiu.