Badalona - Un estudi liderat per l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) ha analitzat, per primera vegada, les diferències entre sexes en la progressió de la cirrosi hepàtica en un model animal. La recerca, publicada a Laboratory Animals, confirma que les femelles desenvolupen aquesta malaltia crònica del fetge més lentament i amb dosis més elevades del tòxic, suggerint un efecte protector biològic.
Fins ara, els estudis preclínics amb models animals només s'havien fet amb mascles. La troballa, que ha inclòs les femelles, posa de manifest el paper protector de les hormones femenines i reforça la importància de tenir en compte el sexe en estudis previs a l'assaig clínic. L'evidència científica mostra que les malalties hepàtiques presenten diferències en el seu desenvolupament i evolució entre homes i dones. Els investigadors assenyalen que molts dels factors que incideixen en la cirrosi poden ser modulats pels estrògens, segons ha explicat el colíder del Grup de Recerca Translacional en Malalties Hepàtiques de l'IGTP, Ramon Bartolí.
Els estrògens són capaços de modular la inflamació o els canvis en les cèl·lules responsables de produir aquesta cirrosi. L'estudi revela que en el model animal les femelles desenvolupen la malaltia més lentament que els mascles
Els investigadors han induït una cirrosi hepàtica als animals administrant, de forma repetida, tetraclorur de carboni i modificant-ne les dosis fins a l'aparició d'ascites, una acumulació de líquid a l'abdomen. La resposta de mascles i femelles ha estat diferent. Els mascles desenvolupaven ascites en el temps previst pel model, mentre que les femelles només ho feien a l'augmentar més les dosis i trigant el doble de temps.
Tradicionalment, la major part de la recerca en ratolins i rates no ha tingut en compte aquestes diferències i s'ha fet només en mascles. Els investigadors alerten ara que excloure les femelles d'aquests models animals pot generar resultats esbiaixats i afectar els posteriors tractaments de les malalties amb humans. De fet, la legislació exigeix des del 2015 que els estudis preclínics incloguin l'anàlisi dels dos sexes. Els resultats d'aquest estudi, doncs, reforcen la necessitat d'incloure ambdós sexes en la recerca biomèdica de la resta de patologies. Ho ha assenyalat la directora tècnica del Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge de Catalunya (CMCiB) i coautora de l'estudi, Sara Capdevila.
Per apropar-nos a una medicina personalitzada i oferir teràpies individualitzades és important diferenciar la recerca d'ambdós sexes. S'ha demostrat que homes i dones es comporten diferent en algunes malalties
La troballa obre la porta a noves línies d'investigació per entendre millor les diferències biològiques en l'evolució de la malaltia hepàtica. Uns 37.000 catalans pateixen cirrosi hepàtica, segons xifres de l'Associació Espanyola per a l'Estudi del Fetge, que afirma que la causa principal es troba en l'obesitat, el consum d'alcohol i les hepatitis virals. S'estima que fins a vuit de cada deu persones amb sobrepès presenten fetge gras i es troben en risc de desenvolupar cirrosi a edats primerenques. Els investigadors també alerten de l'augment de la malaltia entre els joves que consumeixen grans quantitats d'alcohol.