Investigadores de l'IGTP lideren un estudi que analitza l'atac autoimmunitari de les cèl·lules productores d'insulina

Investigadores de l'IGTP lideren un estudi que analitza l'atac autoimmunitari de les cèl·lules productores d'insulina
Raquel Moreno Escudero
23/11/2023 - 14:59

Badalona - Investigadores de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol han liderat un estudi sobre els biomarcadors per a la fase de remissió parcial de la diabetis tipus 1. La troballa permet obtenir informació sobre els alts i baixos immunològics de la malaltia i reconèixer com funciona l'atac autoimmunitari de les cèl·lules beta, productores d'insulina. L'estudi, que s'ha fet en col·laboració amb experts en biologia del Diabetes Research Institute a Miami, s'ha publicat a la revista Trends in Endocrinology and Metabolism.

recerca diabetis 1

L'evolució de la malaltia està marcada per episodis variables de resposta immunitària. Aquesta complexitat es fa evident durant la fase de remissió parcial, també anomenada «fase de lluna de mel», on sembla que la progressió de la diabetis tipus 1 s'atura, i les cèl·lules beta residuals recuperen la producció i secreció d'insulina, provocant una menor dependència de les injeccions d'insulina durant un breu període de temps. L'estudi, que s'ha fet en pacients pediàtrics, permet conèixer com es produeix aquest atac al sistema immunitari. Gràcies a aquesta troballa el grup d'Immunologia de la Diabetis de l'IGTP, explora biomarcadors emergents que contribuiran, diuen, a comprendre els diferents patrons de progressió i millorar la gestió i les intervencions clíniques. Ho ha destacat la investigadora predoctoral del grup i primera autora de l'estudi, Laia Gómez.

És important conèixer quins són els mecanismes que porten al pacient a aquesta recuperació a nivell metabòlic, immunitari i epigenètic

Tot i que els pacients poden fer vida normal controlant els seus nivells de sucre en sang a través de l'administració d'insulina, cal tenir present les complicacions agudes que poden sorgir com les hipo o hiperglucèmies. També a llarg termini poden presentar-se complicacions cròniques, amb afectacions als vasos sanguinis per l'augment persistent de sucre en sang danyant els ronyons o causant retinopaties i neuropaties. L'estudi permet avançar en noves línies d'investigació d'immunoteràpia basada en nanopartícules. Ho ha explicat la doctora Marta Vives-Pi, investigadora i líder del grup d'Immunologia de la Diabetis de l'IGTP.

Hem d'estudiar com aturar aquesta autoimmunitat, que el propi cos deixi de destruir les cèl·lules productores d'insulina

recerca diabetis

Tot i que es desconeix què origina la malaltia, s'ha demostrat que els pacients tenen una predisposició genètica a desenvolupar-la. A Catalunya hi ha actualment 630.000 afectats per diabetis, el 90% dels quals tenen la tipus 2, associada a gent gran, sedentarisme o obesitat. El 10% restant pateix la diabetis tipus 1, amb prop de 63.000 pacients. Cada any però es diagnostiquen més de 300 nous casos, especialment d'entre 0 i 14 anys.