Josep Duran assenyala a Patrimoni com a òrgan competent en el cas de les antenes

Josep Duran assenyala a Patrimoni com a òrgan competent en el cas de les antenes
David González / Raquel Moreno
17/12/2024 - 12:31

Josep Duran, cap del servei de Llicències d'Activitats i Obres entre 2015 i 2018, assenyala a Patrimoni de l'Ajuntament de Badalona com a departament competent per resoldre la situació de les antenes del Turó d'en Caritg. En el darrer dia de declaracions, també han segut al banc dels acusats Oriol Lladó, responsable d'Urbanisme durant el govern de Dolors Sabater, i Tomás Vizcaíno, gerent d'Engestur quan es van instal·lar les antenes.

Barcelona - Josep Duran ha declarat que, segons el seu criteri jurídic i el del secretari de l'Ajuntament, la concessió del terreny que ocupaven les antenes, o la seva possible recuperació, era competència de Patrimoni, i que així li va comunicar a Jordi Crisol, cap del departament en aquella època. Confirma una reunió amb diferents càrrecs municipals, entre ells Crisol, i les dues operadores, on s'explica aquesta conclusió i com es pot encaminar la solució. A partir d'aquell moment, deixa d'intervenir-hi en entendre que no és de la seva competència i que la situació de les antenes es pot legalitzar.

Tomás Vizcaíno, qui va ser gerent de l'empresa municipal Engestur entre 2012 i 2015, assegura que no va parlar mai amb l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, sobre les antenes del Turó d'en Caritg. Tampoc amb el gerent d'Urbanisme, Xavier Salvà, ni amb Miguel Jurado, regidor de Seguretat, almenys sobre la seva situació irregular en aquest darrer cas. Vizcaíno ha confirmat una primera reunió amb Vodafone on es parla de la voluntat de millorar la cobertura a la ciutat, i on es tracta com una possibilitat la situació del Turó d'en Caritg. El gerent d'Engestur va posar en contacte l'empresa de Miguel Ángel Sánchez, MSR, amb les telefòniques i la Guàrdia Urbana, per afavorir l'accés dels tècnics per fer els primers estudis. Vizcaíno assegura que no va autoritzar la seva instal·lació ni era la seva competència fer-ho.

Vizcaíno ha explicat que, pocs dies després, va rebre una trucada del cap de la Guàrdia Urbana, Antonio Piña, advertint-lo de la instal·lació de les antenes. Piña també li diu que des del departament de Patrimoni li confirmen que l'activitat tenia el permís, tal com ja va declarar Miguel Jurado. L'exgerent d'Engestur ha assegurat que mai va dubtar de la seva legalitat fins que va veure que des d'Urbanisme no rebia cap documentació respecte a la instal·lació de les antenes.

També ha declarat Oriol Lladó, qui va ser regidor de l'àrea d'Urbanisme, sota el nom de la regidoria Badalona Habitable, amb el govern de Dolors Sabater. Ha assegurat que va tenir coneixement de la situació de les antenes en una única reunió amb l'aleshores gerent d'Engestur, Christian Carneado, mentre assumia les tasques de Javi López com a vicepresident de la societat pública, que acabava de dimitir. Lladó assegura que li va semblar un tema menor en vies de solució que no requeria la seva intervenció.

Lladó assegura que en cap dels consells d'administració d'Engestur, on ell va ser un dels consellers, es va tractar la qüestió de les antenes.