La 26a Nit de les Guineuetes premia el grup Estrop per la seva lluita per la cultura i la llengua catalana

La 26a Nit de les Guineuetes premia el grup Estrop per la seva lluita per la cultura i la llengua catalana
Judit Larios
30/03/2025 - 23:30

Badalona - El grup Estrop ha rebut aquest dissabte el Premi Honorífic en la 26a Nit de les Guineuetes. La vetllada ha servit, un any més, per reclamar a les administracions una major inversió en la cultura.

L'associació Amics del Teatre Zorrilla ha lamentat que les partides destinades a cultura acostumen a ser de les més petites en els pressupostos tant de l'Estat, de la Generalitat i els municipals, també a Badalona. El seu president, Jaume Arqué, també ha demanat abaixar el cost del lloguer dels espais municipals, ja que, ha assenyalat, és inabastable per a les companyies d'arts escèniques locals: 'Caldria millorar els pressupostos per a la cultura i aconseguir més ajudes externes, això ajudaria que els lloguers dels espais municipals fossin una mica més assequibles per a tothom'.

Alhora, Arqué ha fet una crida als badalonins a consumir més espectacles culturals. 'Estem deixant escapar propostes increïbles. La nostra ciutat necessita més públic als esdeveniments culturals', ha reblat.

La Guineueta Honorífica s'ha entregat al grup badaloní Estrop, que va estar actiu entre el 1963 i el 1967. El guardó ha volgut agrair la seva lluita per la cultura i la llengua catalana en temps difícils. Enric Lareula, en nom de la resta de la formació, ha aprofitat per recordar els membres de la banda que ja no hi són, fent especial menció a Màrius Sampere, qui en va ser el fundador.

'Seixanta anys enrere, cantar en català encara era un acte reivindicatiu de la normalitat del sol fet de la seva existència. En part, nosaltres cantàvem en català per això', ha recordat Lareula durant el seu discurs. El component de la banda ha explicat que 'en aquella època, les cançons del grup no eren especialment cançons de protesta perquè no els calia' i ha sentenciat: 'Eren cançons de normalitat i això ja era prou protesta'.

Durant la gala també s'ha guardonat Sergio García, el primer ballarí del Ballet Nacional d'Espanya, i Joan Boix, ballarí i director de l'Escola de Ballet Clàssic de Catalunya. Alhora, s'ha volgut reconèixer treballadors d'organismes municipals, com el fins fa poc cap de sala del teatre Zorrilla, Cesc Sánchez, i l'exdirectora del Museu de Badalona, Margarida Abras, que va deixar el càrrec aquest mateix mes de març. També el responsable de programació del teatre, Jordi Argelet. Per últim, han pujat a l'escenari a recollir una guineueta Quique Soriano, un dels fundadors de l'Escola de Música Moderna, i l'entitat Badalona Poètica.