Badalona - El teatre La Villarroel acull a partir del 24 de setembre l'obra de teatre documental «Nadia», que explica la història de la badalonina Nadia Ghulam i els seus orígens a l'Afganistan. Una funció que es va estrenar tot just fa deu anys i que torna als escenaris amb l'objectiu de visibilitzar com viuen les dones afganeses enmig d'una guerra.
Nadia Ghulam va patir un bombardeig quan tenia 8 anys que li va provocar cremades per tot el cos. Per sobreviure es va fer passar per un nen. Una història que ha explicat en moltes ocasions però que, passats els anys, segueix més viva que mai. «Nadia» es va estrenar l'any 2014 al Festival Grec i al Teatre Principal de Badalona es va poder veure dues vegades.
Després de dues dècades en guerra, i en un moment en què l'Afganistan torna a estar en mans dels talibans, Nadia Ghulam vol que amb aquesta obra es transformi el dolor en esperança. 'Mes que mai és necessària aquesta obra per poder explicar a la societat occidental i a la comunitat internacional que no podem donar l'esquena a l'Afganistan', ha dit Ghulam durant la presentació de l'obra a La Villarroel aquest dijous.
A través de la meva biografia, de les meves vivències, podem mostrar que les dones afganeses son molt resilients
Des que va arribar a Badalona l'any 2006 gràcies a una ONG, Nadia Ghulam ha viatjat set vegades a Kabul, on hi segueixen vivint membres de la seva família. Allà hi van anar els responsables de La conquesta del Pol Sud, la companyia que porta a escena la història de la Nadia.
Sobre el muntatge, el seu director, Carles Fernández Giua, destaca que 'feina dramatúrgica n'hi ha moltíssima' ja que de totes les hores d'entrevistes que tenien amb la Nadia, en van 'sintetitzar els moments que són importants per a ella i que transmeten aquesta experiència'.
Tot conviu amb un dispositiu d'imatge que la finalitat que té és que nosaltres puguem veure com son aquests llocs
«Nadia» es podrà veure a La Villarroel del 24 de setembre al 6 d'octubre.