La CONFAVC lamenta la inacció dels ajuntaments i els insta a accelerar la retirada d'amiant

La CONFAVC lamenta la inacció dels ajuntaments i els insta a accelerar la retirada d'amiant
Àlex Sisó
17/05/2023 - 17:16

Badalona - La Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) reclama a les administracions que accelerin el cens d'edificis amb amiant i la seva retirada de forma segura. L'entitat lamenta que molts ajuntaments no han fet suficients inspeccions per detectar aquest material tot i haver-hi una llei espanyola que els obliga a tenir localitzats els edificis amb amiant abans d'aquest mes de maig. La Federació d'Empresaris de Badalona calcula que a la ciutat hi ha 250.000 metres quadrats d'amiant, repartits entre els polígons de Can Ribó i Badalona Sud.

Malgrat la llei estatal i la directiva europea que obliga a retirar l'amiant de tots els edificis públics el 2028 i dels privats el 2032, des de la CONFAVC calculen que Catalunya trigaria més de 150 anys en eliminar-lo completament, ja que el ritme actual de retirada és inferior als 2.000 permisos anuals. En una roda de premsa celebrada aquest dimecres, diversos activistes veïnals han recordat que Catalunya va aprovar al març el Pla Nacional per a l'Erradicació de l'Amiant, que consta d'una línia d'ajuts de 50 milions d'euros fins al 2032. Així i tot, lamenten la inacció de molts ajuntaments que, asseguren, no han fet suficients inspeccions per detectar l'amiant. Luis Mallart, expert en aquest material, explica que cal un canvi radical per accelerar la detecció i retirada d'aquest cancerigen d'edificis i infraestructures.

Cal potenciar nous tècnics, empreses i diners per assolir els objectius de retirada de l'amiant marcats pels anys 2028 i 2032. Estem parlant d'un cancerigen que ningú de nosaltres ha volgut i ens l'han posat

La CONFAVC iniciarà una campanya de conscienciació de la ciutadania i impulsarà la creació de comissions municipals de l'amiant. Des de la Federació d'Associacions de Veïns de Badalona expliquen que a la ciutat existeix un registre de l'amiant, però s'està treballant per elaborar un cens. Segons alguns estudis, a Catalunya que hi ha uns 5,5 milions d'edificis, un 60% dels quals van ser construïts entre els anys 60 i 2000, quan es feia servir amiant. D'aquests, prop d'un milió, podrien tenir amiant. Es calcula que a Catalunya hi ha 4 milions de tones d'amiant sense extreure.