Badalona - Les infeccions de transmissió sexual, com la clamídia i la gonorrea, continuen en augment des de fa més d'una dècada. Segons l'últim informe de l'Institut de Salut Carlos III, entre el 2021 i 2023, la gonorrea ha crescut gairebé un 43%, la sífilis un 24% i la clamídia gairebé un 21%. Adrià Mendoza, investigador de la Fundació Lluita contra les Infeccions, adverteix que aquest increment respon, en part, a una major capacitat de diagnòstic, que permet detectar-les abans.
Als micròfons de Ràdio Ciutat
Mendoza ha subratllat la necessitat de posar l'accent en l'educació sexual, especialment entre el jovent, i de normalitzar els controls preventius, imprescindibles per identificar infeccions sovint asimptomàtiques. L'investigador recorda que la reticència o la por al judici social són un obstacle per la detecció precoç i, per això, insisteix en la necessitat d'acabar amb l'estigmatització. 'Actualment creiem que el panorama ha canviat moltíssim. Tenim més ITS, però també perquè les diagnostiquem més. Creiem que aquest ha de ser el camí.'
Tenim més ITS, però també perquè les diagnostiquem més
Tot i que el preservatiu continua sent un mètode fonamental, Mendoza assenyala que actualment hi ha altres eines, com la profilaxi pre-exposició (PrEP) per a la prevenció del VIH. A Barcelona, diu, hi ha 10.000 persones que cada 3 mesos es fan cribratges de malalties de transmissió sexual. Cal 'seguir potenciant totes aquestes barreres de protecció'. Considera que 'les ITS sempre han tingut un component estigmatitzador i de culpabilitat. El principal mecanisme que hem de fer és que la gent tingui una bona educació sexual. Les persones que tinguin diferents parelles sexuals, s'han de vincular amb les unitats de les ITS perquè facin els controls'.
Les ITS sempre han tingut un component estigmatitzador
L'investigador adverteix dels riscos del 'chemsex', una pràctica que combina consum de drogues amb l'activitat sexual, buscant augmentar el plaer o la durada de les trobades. En aquest sentit, destaca que és crucial oferir suport i, sobretot, analitzar quina és l'arrel d'aquesta pràctica.
🎙️ Entrevista completa al Badalona Matí de Ràdio Ciutat (94.4 FM) del 28 d'octubre: