Badalona - Només el 44% de la població badalonina participa en el programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte. Aquest cribratge, que també es realitza a tot l'estat espanyol, cada dos anys, s'adreça a totes les dones i homes d'entre 50 i 69 anys. La detecció precoç és essencial, ja que pot incrementar la supervivència fins al 90%. És un dels càncers amb més incidència al país.
Avui, 31 de març, es commemora el Dia Mundial Contra el Càncer de Còlon
Com és la prova? La prova és ràpida, senzilla i eficaç. Les persones que reben la carta informativa, poden recollir un test per detectar sang oculta en femta a les farmàcies adherides. Es tracta d'un procés no invasiu.
El coordinador de la Unitat de cribratge de l'Hospital Cínic de Barcelona, Jaume Grau, explica que 'dintre de l'automostra ho posarem dins, on hi ha un líquid conservant i ho barrejarem bé i això ho enviarem a analitzar, amb la qual cosa és una prova molt senzilla i els resultats surten molt de pressa i es detecta la sang oculta en femta, és a dir, que no es veu'.
Els resultats surten molt de pressa
Entre un 30% i un 40% de malalts, a més, tenen pòlips precursors de càncer. L'oncòleg mèdic de l'ICO Badalona, José Luís Manzano, detalla que un cop es treu el pòlip, 'això disminueix la mortalitat i el risc de patir un càncer de còlon'.
A Badalona, la participació varia segons els barris. Per exemple, als CAPS Martí i Julià, al barri de Casagemes, i Doctor Robert, al Centre, la taxa de participació arriba al 50%. En canvi, el percentatge disminueix en altres barris com Sant Roc i La Salut.
Des del seu inici a Badalona l'any 2015, s'han realitzat uns 146.000 tests de sang oculta, que ha permès detectar més de 2.250 lesions precanceroses i 226 casos de càncer colorectal, la majoria en fases inicials.
Animar la població a fer-se els cribratges
L'Associació Contra el Càncer a Barcelona se suma a les accions comunitàries per animar la població a fer-se els cribratges. La Sílvia Pérez, responsable general de desenvolupament territorial de l'entitat, concreta que 'quan aquests barris rebin la carta, fer una acció informativa perquè tothom que rebi la carta pugui animar-se a fer-se la prova que és el nostre objectiu'.
La mitjana de participació de Badalona en aquest programa s'assimila a la de Catalunya, amb 20 punts per sota del llindar recomanat per considerar-lo eficaç; el 65%.
Si algú amb 47 anys està preocupat, que vagi al metge de família
Quins són els motius?
El desconeixement podria ser un dels motius pels quals la ciutadania no es fa el test, però no és l'únic com 'la falta de temps o pensar que a mi no em passarà'. D'altra banda, a més, el dr. Jaume Grau afegeix que els cribratges normalment els fan més dones que homes, però, en canvi, ho pateixen 'més els homes que les dones'.
Símptomes freqüents i factors de risc
Entre els símptomes més comuns, els experts assenyalen canvis en el ritme de les deposicions, femta més estreta o pèrdua de pes sense explicació aparent. A més, hi ha factors de risc a tenir en compte, com el sobrepès, el sedentarisme, una dieta desequilibrada o el consum de tabac.