La falta d'accessibilitat obliga a dues de cada deu persones amb mobilitat reduïda a canviar de casa

La falta d'accessibilitat obliga a dues de cada deu persones amb mobilitat reduïda a canviar de casa
Judit Larios
03/12/2023 - 18:06

Badalona - El 20 % dels catalans amb mobilitat reduïda han hagut de canviar de domicili per la falta d'accessibilitat a l'edifici on vivien, una xifra que s'eleva al 31 % en el cas de les persones amb cadira de rodes. És una de les principals conclusions de l'informe 'Accessibilitat i mobilitat', elaborat per la Fundació Mutua de Propietarios, que també alerta que la xifra és molt superior quan surten al carrer.

Més de la meitat de les persones amb mobilitat reduïda té dificultats per caminar o moure's dins del seu propi habitatge. Segons una enquesta de l'Institut Nacional d'Estadística, aquesta problemàtica la pateixen un 57 % de les persones. Tant és així que una de cada quatre persones ha hagut de fer obres per adaptar la seva llar. Els lavabos, els dormitoris, la cuina i la porta d'entrada són les zones que més sovint s'han de reformar.

A més, des de la Fundació assenyalen que, a vegades, la llar es converteix en una presó per a les persones amb mobilitat reduïda per culpa de la falta d'accessibilitat als edificis. La falta d'ascensors és la principal barrera arquitectònica que provoca que moltes persones surtin de casa amb menys freqüència del que ho farien si n'hi hagués. El cost econòmic i la falta de consens entre els veïns són els principals motius per no executar millores d'accessibilitat.

Les limitacions de mobilitat, segons la Fundació Mutua de Propietarios, s'accentuen encara més fora de l'habitatge. Gairebé el 80 % de les persones amb mobilitat reduïda té dificultats per caminar o moure's i, la majoria, necessita l'ajuda de familiars i amics.