La fiscal en cap de Barcelona demana una eina d'IA per jutjar més ràpid els multireincidents

La fiscal en cap de Barcelona demana una eina d'IA per jutjar més ràpid els multireincidents
Judit Larios / ACN
20/07/2025 - 20:25

Barcelona - La fiscal en cap de Barcelona, Neus Pujal, reclama una eina d'intel·ligència artificial per jutjar els lladres multireincidents de forma més ràpida. També demana més reforços per fer front a l'increment de judicis ràpids. Recordem que Badalona no compta amb jutjats penals, de manera que ha de derivar els casos a la capital catalana.

Se l'anomena «calculadora electrònica de la multireincidència» i serviria per comprovar ràpidament si un detingut té almenys tres condemnes prèvies i fermes per furt. També que entre totes tres superin els 400 euros i siguin computables. Per fer-ho, cal verificar la data d'inici del compliment de cada pena, que no s'hagi interromput per altres condemnes i altres factors que compliquen el càlcul.

La fiscal en cap defensa que aquesta eina es pot crear amb intel·ligència artificial perquè ja s'ha fet amb una altra eina similar: la «calculadora electrònica per l'acumulació de condemnes».

La comprovació de la multireincidència permet esbrinar si un lladre multireincident pot ser jutjat per un delicte menys greu, que comporta pena de presó, i no només per un furt lleu, que es limita a una multa. La calculadora estaria a l'abast tant dels jutjats com dels cossos policials, que sabrien si el detingut pot ser jutjat directament en un judici ràpid en un jutjat penal, saltant el pas intermedi de passar pel jutjat de guàrdia. Així, els forats horaris que deixarien aquests casos permetrien encabir més judicis immediats i reduir els retards. Alhora, però, això generaria un major volum de feina per als jutjats penals: 'Ara ja estan que no poden més. Hi ha quatre jutjats d'executòries i quatre reforços i estan molt carregats de feina', assenyala Pujal, que defensa que un cop s'agilitzin els judicis ràpids 'se'ls haurà de posar un reforç'.

A banda de reforçar els jutjats, la fiscal en cap també es mostra partidària de fer el mateix amb la fiscalia. La petició d'incorporar més funcionaris, però, es dirigeix al Departament de Justícia, que, amb els pressupostos prorrogats, no ho accepta fàcilment.

La Generalitat, disposada a incorporar la IA en tràmits 'repetitius'

Davant de la petició de la fiscal en cap, el conseller de Justícia, Ramon Espadaler, ha coincidit que la intel·ligència artificial pot ser útil en aquells procediments jurídics que són 'molt repetitius', ajudant a jutges, fiscals i lletrats a reduir el temps per enllestir-los. 'Estem, per descomptat, oberts a què la IA ens ajudi' a dur a terme determinats tràmits, ha afirmat Espadaler, tot i que ha remarcat que aquesta eina 'no té cap recorregut a l'hora de fer sentències'. El conseller ha defensat que les sentències les ha de dictar un jutge o magistrada: 'Aquest és un tema que no ens hem plantejat ni ens plantejarem mai', ha asseverat.