Conclouen les declaracions del judici de les antenes sense esclarir qui va autoritzar la seva instal·lació

Conclouen les declaracions del judici de les antenes sense esclarir qui va autoritzar la seva instal·lació
Raquel Moreno / David González
17/12/2024 - 13:18

  • Les declaracions dels acusats i els testimonis no han servit per esclarir qui va autoritzar la instal·lació de les antenes de telefonia mòbil.

  • Fiscalia assenyala que cap polític va fer res durant sis anys per legalitzar la situació i es mostra 'sorpresa' que l'alcalde no en tingués coneixement.

  • Es manté l'acusació contra Xavier García Albiol, Xavier Salvà, Tomás Vizcaíno i Josep Duran. Es retira la dels exregidors Miguel Jurado i Oriol Lladó.

Barcelona - En la sisena jornada del «judici de les antenes», la fiscal ha volgut destacar que estem davant d'una infracció «flagrant i notòria» que, a més, s'ha allargat durant 6 anys. Tot i que les declaracions, tant dels testimonis com dels acusats, no han servit per esclarir qui va donar l'autorització per instal·lar-les, Fiscalia assegura que cap funcionari públic ni càrrec polític va actuar en conseqüència. En les seves conclusions, l'acusació ha posat en relleu que correspon als ajuntaments atorgar les llicències urbanístiques i ambientals necessàries per a aquest tipus d'instal·lacions, siguin provisionals o fixes. A més, ha assegurat que no es va produir cap manca de cobertura a la zona que justifiqui la urgència, sinó una necessitat purament comercial de les operadores.

La fiscal ha remarcat en diverses ocasions que li «sorprèn» que cap treballador públic, en especial Xavier Salvà, gerent d'Urbanisme, i Tomàs Vizcaíno, gerent d'Engestur, tractés la qüestió amb l'alcalde. Segons la defensa de Xavier García Albiol, però, l'acusació no ha pogut demostrar que l'alcalde autoritzés la instal·lació de les antenes, ni tan sols que tingués coneixement de la seva situació irregular. Encara més, durant el judici ha quedat acreditat el contrari: que cap testimoni va tractar el tema amb ell, ni se li va fer arribar cap documentació al respecte. Ha criticat que la fiscal basi part del seu argument en el fet que li 'estranyi' que la informació no arribés a l'alcalde.

La reunió entre García Albiol i els sindicats és un dels fets que porta a Fiscalia a assenyalar a l'alcalde. La defensa del batlle, però, recorda que els agents van declarar que només se li va traslladar la seva preocupació per la radiació i que no es va parlar de cap possible irregularitat administrativa. Tot i reconèixer que ha quedat manifest que va existir una «omissió del procediment», manté que no es pot responsabilitzar García Albiol d'això pel simple fet de ser la màxima autoritat de la ciutat. Apel·la al principi de confiança argumentant que hi ha personal responsable i competent al qual se li han derivat competències, com és el cas de l'encomanda que se li va fer a Engestur sobre les antenes de la ciutat.

Es manté la causa per a quatre acusats
Així, la fiscalia manté la petició contra Xavier García Albiol, Tomás Vizcaíno i Xavier Salvà de dos anys i deu mesos de presó, deu d'inhabilitació i una multa de 9.000 euros, i la d'un any i mig de presó per a Josep Duran, cap del servei de Llicències d'Activitats i Obres. Retira l'acusació, en canvi, contra el regidor popular de Seguretat, Miguel Jurado, i el republicacà Oriol Lladó, responsable polític d'Urbanisme en el govern de coalició de Guanyem.

El ministeri públic també demana que les dues companyies telefòniques, Vodafone i Telefónica, paguin prop més de 17.000 euros a l'Ajuntament de Badalona en concepte de taxes. A Vodafone, a més, li reclama que torni els 8.300 euros d'electricitat consumida per haver-se endollat a la xarxa elèctrica de la comissaria quan va instal·lar l'antena.