La Fundació Bofill insta la Generalitat a implementar plans de xoc i mesures específiques per frenar l'abandonament escolar

La Fundació Bofill insta la Generalitat a implementar plans de xoc i mesures específiques per frenar l'abandonament escolar
Àlex Sisó
02/11/2023 - 17:00

Badalona - A Catalunya, el 25% dels centres educatius acumulen el 50% de l'alumnat que abandona els estudis abans d'arribar a l'educació postobligatòria. Són dades de la Fundació Bofill, que alerta que l'abandonament escolar està estretament vinculat amb la situació socioeconòmica de les famílies. Es calcula que al voltant del 30% d'aquests alumnes no inicia estudis postobligatoris després de quart d'ESO. Des de l'entitat fan una crida a la Generalitat perquè implementi plans de xoc i mesures específiques per fer front a aquesta xacra social.

ALUMNES

Des de la Fundació Bofill detallen que el 17% de l'alumnat català, de 18 a 24 anys, no obté cap títol d'FP o Batxillerat. En el cas de l'ESO, entre un 10 i un 12% dels alumnes no continuen els estudis postobligatoris. L'entitat alerta que l'abandonament escolar afecta majoritàriament nois en condicions de vulnerabilitat econòmica social i educativa. També té més incidència entre els joves d'origen migrant. Hi ha tres perfils diferenciats d'alumnes que deixen els estudis de forma prematura. D'una banda, aquells que tenen la necessitat de posar-se a treballar per ajudar econòmicament a les seves famílies, els que tenen capacitats d'estudi, però els hi manca orientació i finalment els alumnes que realment té dificultats d'aprenentatge.

L'Elena Sintes, cap de projectes de la Fundació Bofill, veu preocupant que Catalunya estigui en uns nivells d'abandonament escolar molt per sobre de la mitjana espanyola i europea, un fet que, assegura, tindrà conseqüències negatives en la vida dels alumnes. Ho ha explicat al Badalona Matí.


Sintes ha posat en relleu que a Catalunya s'ha tendit a normalitzar la suposada incapacitat que tenen alguns alumnes a l'hora d'estudiar i assolir els seus objectius acadèmics. Una situació que, segons afirma, no es dona en altres territoris.

La reactivació econòmica del sector terciari i el fet que la Generalitat no hagi desenvolupat una política específica per combatre l'abandonament escolar, són dos dels motius que, segons Elena Sintes, expliquen el fet que les dades s'hagin estancat o fins i tot empitjorat respecte anys anteriors. La Fundació Bofill defensa que l'abandonament escolar requereix mesures específiques com la identificació d'aquells alumnes que presenten risc de deixar els estudis, donar beques a aquells que tenen dificultats econòmiques i oferir una bona orientació i reforç escolar. Des de la Fundació Bofill no disposen de dades de l'abandonament escolar prematur a Badalona. El motiu és que encara resten a l'espera que departament d'Educació aporti la informació detallada per municipis, tal com es va comprometre el passat mes de març.