La Fura dels Baus recrea de la mà de científics un futur amb el mar ple de plàstics

La Fura dels Baus recrea de la mà de científics un futur amb el mar ple de plàstics
Judit Larios
29/09/2024 - 13:11

Badalona - Artistes, científics i tecnologia s'han unit en una performance per conscienciar sobre els efectes de la contaminació de plàstics al mar. Aquesta ha estat la proposta de la Fundació Èpica La Fura dels Baus per a la Nit Europea de la Recerca, que se celebrava de forma simultània en gairebé 400 ciutats europees. També forma part del festival 'The Gate' impulsat per la mateixa fundació. Més de 300 persones van presenciar l'espectacle al Port de Badalona entre divendres i dissabte.

El primer requisit per endinsar-se en la performance era descarregar-se una aplicació al mòbil. Els assistents rebien notificacions amb instruccions de què fer o cap a on mirar. En entrar a la carpa on es feia la representació, el públic es transportava a un futur on el mar està ple de plàstics. Els humans habiten en parcel·les en illes de plàstic i han adaptat la seva alimentació per poder digerir aquest material.

la fura dels baus nit recerca(4)

Per crear la performance, diferents investigadors van proposar reptes als artistes. A alguns d'ells, se'ls va demanar que visquessin rodejats de plàstics, mentre que la resta havien de fer just el contrari: portar un estil de vida basat en el moviment 'residu zero'. Un altre dels reptes va ser el plantejat des del Centre de Visió per Computador, que els proposava crear imatges que generessin rebuig. Un exercici que, durant la performance, es va plasmar en detalls com un còctel preparat amb aigua contaminada per plàstics i productes menstruals.

En acabar, es va obrir un espai de reflexió entre els artistes i el públic per dialogar sobre els interrogants plantejats per la performance. Es va qüestionar, per exemple, si els animals marins podran evolucionar per sobreviure a la presència de plàstics al mar o si els humans viuran en un futur en illes de plàstics i brossa. La proposta de La Fura dels Baus s'ha dut a terme en col·laboració amb l'Institut Germans Trias i Pujol, l'Institut de Ciències del Mar, el Centre de Visió per Computador i la Universitat Oberta de Catalunya.

la fura dels baus nit recerca(1)