Badalona - La Generalitat ampliarà l'R1 de Rodalies fins a l'estació de Cerdanyola Universitat. Ho ha dit la consellera de Territori, Sílvia Paneque, en el ple sobre Rodalies al Parlament aquesta tarda, sense donar-ne més detalls. Durant la sessió, el Govern ha desgranat la seva estratègia per millorar el servei de Rodalies, que ha admès que no funciona al nivell que hauria de fer-ho.
La consellera ha reconegut que les incidències s'han multiplicat per 2,5 en els últims anys. Per això, ha assenyalat que les queixes dels usuaris són 'comprensibles' i estan justificades. Així, durant aquest 2025, el Govern impulsarà una estratègia ferroviària per a 'les properes dècades'.
Alhora, l'executiu català considera que el traspàs de Rodalies ha de ser un 'impuls definitiu' per a la millora del servei. Segons ha defensat el president de la Generalitat, Salvador Illa, permetrà una gestió més eficaç 'des de la proximitat'.
El perllongament de la línia R1 fins a la Universitat Autònoma de Barcelona és una de les mesures que el Govern durà a terme dins de la seva estratègia d'inversió a Rodalies. Paneque ha detallat els 'punts crítics' que expliquen el mal funcionament del servei ferroviari.
En destaca la manca de combois i de tallers de manteniment, una deficiència que es vol revertir amb la incorporació de 110 nous trens a partir del 2026. 'El nombre de trens disponibles en aquests moments és absolutament insuficient i alhora tenim molts combois inutilitzats', ha admès la consellera. I és que, segons ha explicat, el 24% del material rodant de Rodalies està inoperatiu actualment. Aquesta falta de material, ha lamentat, impedeix que es pugui oferir un servei amb composicions dobles.
Paneque també s'ha referit a la capacitat insuficient dels dos túnels que travessen Barcelona, el de Passeig de Gràcia i el de Plaça Catalunya, que es preveu ampliar, i els trams saturats per vies úniques a l'espera de ser desdoblats. L'augment de l'incivisme i la 'descoordinació' a l'hora de facilitar informació sobre les incidències, que hauria de permetre els usuaris a buscar alternatives, són altres dels punts citats.
També la falta de personal de conducció i del personal ferroviari als tallers, així com la manca de manteniment als ascensors i escales mecàniques. A banda, ha destacat les 'incidències sobrevingudes' per problemes en els sistemes de senyalització i circuits de via, entre d'altres, per manca de manteniment.
Bona part dels grups de l'oposició han coincidit a demanar reprovacions i peticions de dimissió en les propostes de resolució en el marc del debat. Junts, ERC i la CUP han criticat la gestió de Paneque. Però republicans i juntaires també han assenyalat els responsables de Renfe i Adif, mentre el PPC ha apuntat contra el ministre de Transports, Óscar Puente. Els partits també han plantejat allargar els abonaments gratuïts de tren, 'accelerar el traspàs' a la Generalitat o monitorar les incidències diàries en el servei.