La Generalitat aprovarà aquesta setmana la licitació de les obres de desdoblament de la canonada per reparar la fuita de Canyet

La Generalitat aprovarà aquesta setmana la licitació de les obres de desdoblament de la canonada per reparar la fuita de Canyet
Àlex Sisó
19/03/2024 - 17:55

Badalona - El govern català aprovarà aquesta setmana la licitació de les obres de desdoblament de la canonada per reparar la fuita de Canyet. Els treballs, finançats per l'Ens d'Abastament d'Aigua Ter-Llobregat (ATL), preveuen una inversió de 45,4 milions d'euros, 9 milions més dels inicialment previstos. Les obres les executarà Infraestructures.cat, l'empresa pública adscrita al Departament de Territori. S'espera que les obres comencin al setembre i estiguin enllestides el 2026.

La canonada connecta la potabilitzadora del Ter, situada a Cardedeu, amb l'Estació Distribuïdora de la Trinitat, a Barcelona. Es tracta d'un túnel de 3 metres de diàmetre que va entrar en servei l'any 1966 i que presenta fuites en diferents trams, afectant sobretot als municipis de Badalona, on es perden 185.000 litres d'aigua al dia, i a Santa Coloma de Gramenet, on es malgasten 70.000 litres diaris. La reparació de la canonada està supeditada a la construcció del desdoblament, que ha de funcionar com una alternativa per garantir el subministrament d'aigua a la població.

Patrícia Plaja, portaveu del Govern

Recordem que a principis de febrer, el director de l'Ens d'Abastament d'Aigua Ter-Llobregat, David Vila, va avançar que al setembre s'iniciarien les obres que han de permetre acabar definitivament amb les fuites. Ho va anunciar durant una reunió amb la regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Badalona, Sònia Egea, i l'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon. Recordem que, com a solució provisional, a Badalona s'ha construït una canalització de 70 metres que desvia part de l'aigua cap a un dipòsit de Montigalà, des d'on es recupera per al rec i la neteja. Però el dipòsit no té capacitat per als 185.000 litres diaris i, part de l'aigua, es continua perdent.