La Generalitat fa una crida a extremar la prudència davant del risc d'ofegaments

La Generalitat fa una crida a extremar la prudència davant del risc d'ofegaments
Àlex Sisó
20/06/2024 - 20:08

Badalona - La mitjana d'ofegaments mortals a Catalunya se situa a 65 l'any, que es concentren en els mesos de juliol i agost. Així ho evidencia l'estudi Mortalitat per ofegaments a Catalunya (2019-2022), presentat aquest dijous. L'informe, elaborat pel Departament de Salut i l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses, evidencia que la majoria de les víctimes per ofegaments mortals són homes, majors de 60 anys, amb patologies prèvies.

Pel que fa a la localització dels incidents, la majoria es produeixen en aigües naturals, seguit amb molta diferència per altres entorns aquàtics com les piscines. L'any passat es va tancar amb 75 ofegaments mortals registrats. En termes interanuals la xifra es manté força estable. Si fins al 20 de juny d'aquest any 2024 s'han registrat 20 morts per ofegament, durant els sis primers mesos de 2023 la xifra va ser de 23.

Des del passat 15 de juny, ha començat el dispositiu per prevenir ofegaments al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya, integrat per Protecció Civil i el SEM, el qual finalitzarà el 15 de setembre. Protecció civil recomana banyar-se en espais vigilats, respectar sempre les indicacions del socorrista i el color de la bandera a les platges. Es recomana també banyar-se acompanyat o amb alguna persona que ens controli, en cas de ser una persona gran o amb patologies prèvies. Cal evitar posar-se dins l'aigua si ens trobem malament, no perdre mai de vista als infants mentre es banyen i no tirar-se de cap si no coneixem la profunditat o si hi ha roques.