La Guttmann detecta quines patologies es poden desenvolupar, en envellir, en funció dels hàbits

La Guttmann detecta quines patologies es poden desenvolupar, en envellir, en funció dels hàbits
Susana Soldado
11/06/2024 - 12:55

Badalona - Un estudi de l'Institut Guttmann destaca la importància de la socialització i de tenir un pla vital en la prevenció de malalties cerebrals. Per primera vegada, i durant més de cinc anys, s'han analitzat com 9 hàbits de vida, entre ells el consum de tabac i alcohol, el son o la vida social, afecten en el desenvolupament de determinades patologies.

Junt amb aquests factors, hi d'altres com la reserva cognitiva, la nutrició, l'índex de massa corporal o l'activitat física. Un total de 9 costums que han permès crear 5 perfils de persones en funció dels hàbits que segueixen i que les predisposa a desenvolupar unes o altres malalties. Per exemple, el grup que té una baixa reserva cognitiva té més probabilitats de patir malalties neurològiques, mentre que les persones que abusen de l'alcohol, en patiran de psiquiàtriques. Segons expliquen, és el primer estudi a explorar l'impacte conjunt de la socialització i el pla vital en la salut de les persones, 'a tots els perfils que tenen risc de patir alguna patologia, és el factor psicològic és el que surt més baix' assegura la neuropsicòloga i investigadora predoctoral de l'Institut Guttmann, Alba Roca.

En aquest sentit, l'estudi pot ajudar a l'hora de crear estratègies de salut pública que tinguin en compte els hàbits de vida en conjunt. La investigadora posa un exemple de com es podria aplicar en gent gran. 'Si en un casal per a la gent gran, a banda de tallers de memòria, hi afegim projectes per a què socialitzin, millorarà la seva salut cerebral' explica Roca. Més enllà de la gent gran, l'estudi també remarca la importància d'uns bons hàbits durant la mitjana edat, a partir dels quaranta, que és quan comencen a sorgir problemes de salut si no s'està portant una vida saludable.