La col·laboració veïnal, clau en l'increment de les intervencions policials contra l'ocupació a Santa Coloma

La col·laboració veïnal, clau en l'increment de les intervencions policials contra l'ocupació a Santa Coloma
Annabel Maymí / Judit Larios / Arnau Vidal
20/02/2025 - 21:40

Santa Coloma de Gramenet - La col·laboració veïnal és el motiu principal de l'increment d'intervencions policials en matèria d'ocupacions il·legals a Santa Coloma, que el 2024 han pujat més d'un 50% respecte a l'any anterior. Precisament, l'Ajuntament del municipi ha renovat el contracte per la instal·lació de planxes antiokupació pels dos anys vinents. Des del consistori afirmen que aquesta pràctica es fa en coordinació amb els serveis socials per tal de garantir que la persona desallotjada no quedi desatesa.

IMG_9010

A Santa Coloma les actuacions contra les ocupacions il·legals les du a terme des del 2020 la Unitat de Suport i Intervenció Ràpida. Es tracta d'un grup compost per 14 agents, dividits amb dos torns, que fan actuacions policials que requereixen una especial rapidesa. En el cas de les ocupacions il·legals, des que reben l'avís fins que s'instal·len les planxes metàl·liques a les portes, passen hores.

Mireia González és l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet.

El protocol comença quan es rep una trucada a la centraleta sobre una possible ocupació en un immoble. Immediatament, els agents es desplacen al lloc dels fets per confirmar que es tracti d'una ocupació. Amb l'ajuda d'eines mecàniques especialitzades com martells, potes de cabra, o un sistema hidràulic amb pistó, els agents poden forçar la porta.

IMG_9029

Eines mecàniques avançades per les intervencions contra les ocupacions il·legals

IMG_9026
IMG_9031
Sistema hidràulic amb pistó

Posteriorment, tapiaran els accessos amb planxes metàl·liques.

IMG_9052

Planxes antiokupes

Per fer-ho possible, la col·laboració ciutadana és essencial. Una de les prioritats de la unitat, però, és assegurar-se que la personada desallotjada tingui una alternativa habitacional.

A Badalona, aquesta pràctica es va aplicar en el primer mandat popular, del 2011 al 2015. Segons el govern local, ara no es du a terme perquè amb la posada en marxa de la regidoria antiocupació s'han agilitzat els avisos als propietaris i a la Guàrdia Urbana, fet que permet una actuació ràpida que, expliquen, no fa necessària la instal·lació de planxes per part de l'Ajuntament. Asseguren, però, que hi ha alguns propietaris que sí que opten per col·locar-les.