Santa Coloma de Gramenet - L'Institut La Pineda és un dels cinc a Catalunya que ofereixen, dins la modalitat d'FP dual, el mòdul perquè els alumnes puguin optar a treballar com a tècnics de xarxa elèctrica. Les classes a l'aula les complementen amb pràctiques remunerades en què s'han estrenat aquest estiu i que els poden servir per veure la llum al mercat laboral.
El Joel Jiménez té 21 anys i ha estudiat el grau superior d'Energies Renovables a l'Institut La Pineda. Una de les assignatures, o mòdul, és l'especialitzat en xarxes de distribució elèctrica. Fa només un mes que està de pràctiques. De moment, observa com ho fan els treballadors d'Elecnor, la distribuïdora elèctrica col·laboradora d'Endesa a qui acompanya. 'Ara vinc cinc dies a treballar i el cap de setmana descanso. Quan comenci l'institut, vindré a treballar tres dies i aniré dos a classe', explica el Joel qui ressumeix així la seva rutina diària: 'Normalment anem a un magatzem i ens assignen una brigada. Després arribem al lloc de feina on hem d'observar com es treballa per aprendre. Quan ja aprenem l'ofici no sabem si ens contractaran, però ho esperem'.
La Generalitat i Endesa s'han aliat per oferir la primera edició d'aquest mòdul per formar un perfil professional que, segons preveuen, serà molt demandat els anys vinents. 'Aprenen a substituir línies aèries, en aquest cas de baixa tensió, per a soterrar-les i a fer les connexions a les instal·lacions dels habitatges. També aprenen sobre la digitalització de la xarxa de distribució', comenta el coordinador a Endesa de l'implementació operativa de l'FP dual a Catalunya, David Pou.
El mòdul per operar en xarxes elèctriques dura dos anys i està dividit en 130 hores. A tot Catalunya 120 alumnes s'han llençat a cursar-lo.