Maria Sevilla: poesia i reflexions des de Badalona

Maria Sevilla: poesia i reflexions des de Badalona
Laia Martínez | Núria Rodríguez
20/06/2024 - 19:22

Badalona - La música electrònica és font d'inspiració per la poetessa badalonina Maria Sevilla (Badalona, 1990). És un estil que, segons detalla, prioritza el ritme i deixa de banda la melodia. Una melodia que interfereix en els seus pensaments creatius. A secundària va començar a interessar-se per la poesia, fet que la va impulsar a estudiar filologia catalana. Entre les seves obres destacades es troba 'Dents de polpa' (2015), 'Plastilina' (2021) o la seva més recent 'La nit ovípara' (2024). Una de les obres que va consolidar la seva trajectòria poètica és 'Kalàixnikov', publicada el 2017.

'Perquè jo
no tinc paraules per descriure
l'horror de ser la meva policia
dins la roba.' - Crip is sexy (Kalàixnikov, 2017)

A través dels seus versos, Sevilla fa reflexionar al lector sobre la identitat, els cossos humans i les relacions personals, sempre amb una perspectiva crítica. Als micròfons del Badalona Matí d'aquest dimecres, deia que va començar 'inspirada en les poètiques del cos, reflexionant sobre els límits del jo i de l'altre, a partir dels límits també corporals'. En el seu darrer llibre 'La nit ovípara' (Documents Documenta, 2024), 'he obert les fronteres del cos cap a un desig interespècie, cap a un cos animal, vegetal'.

Inspirada per les poètiques del cos

MARIA SEVILLA LA NIT OVIPEDA CANVA
'La nit ovípara', Maria Sevilla | Font: @msevilpa

Maria Sevilla es declara 'poetessa, investigadora i docent precària de llengua i literatura catalana' a la Universitat de Barcelona. Serà a partir d'aquest juliol, quan es podrà centrar plenament en la creació de nova poesia amb activitats vinculades a l'escriptura. I que això no significa 'només tancar-te a escriure'.

KALAIXNIKOV MARIA SEVILLA
'Kalàixnikov', Maria Sevilla | Font: @msevilpa

Ha begut de Maria Mercè Marçal, Víctor Català o Mercè Rodoreda. Sobre la importància de la lectura a les aules, i que ara hagi acabat aquesta obligatorietat, considera que no fa cap bé a la societat. Les aules, diu, ofereixen el que molta gent no té a casa. 'Si a casa teva es llegeix Josep Carner o Mercè Rodoreda tindràs la facilitat d'accedir a aquests autors canònics'. Però adverteix que 'si a casa teva ningú llegeix, i no et posen lectures obligatòries, quin accés tens tu a l'alta literatura?'

si a casa teva ningú llegeix, i no et posen lectures obligatòries, quin accés tens?

MARIA SEVILLA NO DESITJARAS
'No desitjaràs els béns del proïsme', Maria Sevilla | Font: @msevilpa

La badalonina Maria Sevilla ha participat activament en diversos festivals de poesia nacionals i internacionals i ha col·laborat en revistes literàries. També ha publicat aquest any l'assaig 'No desitjaràs els béns del proïsme' (Fragmenta Editorial, 2024), on qüestiona la moralitat i les normes socials imposades per la societat.

🎙️ Entrevista sencera: