La prematuritat és la primera causa de mortalitat infantil per sota dels 5 anys

La prematuritat és la primera causa de mortalitat infantil per sota dels 5 anys
Anna García de Albéniz
28/12/2023 - 14:41

Hospital Germans Trias i Pujol - L'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona atèn de mitjana més de 2000 naixements l'any. D'aquests, uns 150 són prematurs. Els casos de més risc, aquells nadons que neixen per sota de les 28 setmanes, en són una trentena. Tot i així, la taxa de prematuritat a Catalunya és de les més baixes, d'un 6%, mentre que a nivell mundial se situa en un 10%.

Els infants prematurs són aquells que neixen abans de les 37 setmanes de gestació, el que suposa més immaduresa de tots els òrgans i sistemes vitals. Tot i que no hi ha una classificació universal, sí que podem parlar de diferents nivells de prematuritat:

  1. Prematurs extrems: Neixen abans de les 28 setmanes, són els casos que comporten més risc.

  2. Molt prematurs: Entre les 28 i 32 setmanes de gestació.

  3. Prematurs moderats: En el moment de néixer tenen entre 32 i 34 setmanes

  4. Prematurs tardans: Neixen entre les 34 i 37 setmanes de gestació.

Actualment, l'OMS qualifica la prematuritat d' 'emergència silenciosa' ja que es tracta de la primera causa de mortalitat infantil per sota dels 5 anys.

Entre els factors que afavoreixen la prematuritat trobem, per exemple, l'edat de les dones gestants, els parts múltiples, causes ambientals com la contaminació o la calor extrema i factors genètics. Els prematurs moderats i tardans representen el 85% dels naixements i, a grans trets, no presenten compliacions a llarg termini. Malgrat això, després de l'alta hospitalària, els professionals de l'hospital fan un seguiment fins els tres anys per detectar possibles anomalies en el desenvolpuament de l'infant. En el cas dels prematurs extrems aquest acompanyament és més llarg i exhaustiu.


Som Prematurs: Empatia i acompanyament a les famílies

Precisament, en els casos de parts prematurs l'acompanyament a les famílies és bàsic. Es tracta d'un procés incert per a la majoria d'elles on la sensació de neguit i angoixa són freqüents. Per aquest motiu va néixer «Som Prematurs», una entitat que s'encarrega de donar suport als pares en el moment de l'hospitalització de l'infant.

L'Antoni Fernández és voluntari d'aquest projecte pioner a l'Hospital Germans Trias i Pujol. Ell sap molt bé el que representa viure aquesta experiència en primera persona. Va ser pare de trigèmins que van néixer amb 30 setmanes, per tant estem parlant d'infants molt prematurs. La família va passar 2 mesos i mig a la unitat neonatal del centre, un procés, apunta ,complex i no desitjat. En aquest context, l'associació complementa l'ajuda psicològica que ofereix Can Ruti per respondre a les necessitats que van més enllà de l'àmbit sanitari.

Des de l'entitat destaquen que cada cas és particular i que per tant, les famílies viuen un procés diferent en funció de les necessitats del nadó. Tot i així, es tracta d'un escenari complex de gestionar emocionalment, diu l'Antonio, però que com en moltes situacions, s'hi ha de trobar la part positiva. I ell l'ha trobada.

L'Associació Som Prematurs va néixer el 2015 a l'Hospital Clínic de Barcelona. Tot i així, la iniciativa ha crescut amb els anys i ara ja es troba a 14 hospitals de les quatre províncies catalanes. I es que veure el teu fill créixer des d'un vidre no és agradable, però l'entitat intenta que fins l'esperada alta, aquest procés sigui una mica més fàcil de gestionar.


L'Hospital Germans Trias incorpora una unitat de Musicoteràpia per millorar la qualitat assistencial dels pacients

L'ingrés dels infants prematurs varia en funció de les setmanes de naixement. De fet, els nadons han d'estar a la incubadora el temps restant que haurien d'haver estat a la panxa de la mare. En aquest sentit, l'hospital badaloní ha posat en marxa una unitat de musicoteràia que, entre una de les seves funcions, es troba l'acompanyament d'aquests nounats. En àmbits com el de la salut, la música pot ajudar a millorar la qualitat de vida dels pacients, humanitzant l'entorn sanitari i fent més amable l'experiència dels malalts als hospitals.

L'impulsor d'aquesta unitat és el jove pediatre Pablo González, que a banda de tenir una trajectòria professional com a músic, va completar un màster en Musicoteràpia assentant les bases d'aquest mateix projecte. En aquesta iniciativa l'acompanya la musicoterapeuta Mercè Redorta.

Des del setembre la seva activitat es duu a terme dos dies a la setmana a la unitat de Neonatologia de l'hospital, de forma individualitzada per a infants i familiars que ho requereixin. Tot i així, està previst ampliar aquesta iniciativa a la planta de Pediatria i als Serveis de Ginecologia i Obstetrícia i prenatal. A més, la Unitat rep alumnes en pràctiques del Màster de Musicoteràpia de l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), amb qui l'hospital ha signat un conveni de col·laboració.