Badalona - L'estudi pilot «Stop Mpox» demostra la importància de l'automostreig a l'hora de diagnosticar els casos asimptomàtics o que no presenten la simptomatologia típica d'aquesta infecció abans anomenada com a verola del mico. Així ho constata l'article, a càrrec d'investigadors de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, que ha estat publicat per una de les revistes més prestigioses en el camp de la ciència, Nature Communications. La troballa, asseguren, permetrà millorar la prevenció i controlar nous brots de la infecció.
Liderat pel Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya, grup de recerca de l'IGTP, ha avaluat una estratègia de cribratge del virus causant de mpox a través de l'autopresa de mostres biològiques entre gais, bisexuals, altres homes que tenen sexe amb homes i dones trans, potencialment exposats a aquest virus. La diagnosi és un factor clau per a la contenció de la seva transmissió, però molts casos de persones infectades no es detectaven a causa de la falta de símptomes, o bé perquè aquests no es relacionaven amb la infecció. L'estudi de detecció precoç es va dur a terme durant el brot que es va produir a Catalunya el passat juliol de 2022, precisament per a prevenir un de nou. Així ho ha explicat l'epidemiòloga del CEEISCAT i investigadora principal de l'estudi, Cristina Agustí.
S'han de fer cribratges als col·lectius de risc a través d'automostres, una eina que permetrà diagnosticar casos asimptomàtics
Més d'un centenar de persones voluntàries han participat de l'estudi, totes elles reclutades a través de l'ONG Stop, les quals van prendre's mostres anals i faríngies. D'aquestes van diagnosticar-se 7 casos positius, 3 de les quals van declarar no tenir símptomes i, les altres 4, un quadre clínic no específic del virus. Els investigadors asseguren que aquesta troballa contribuirà a millorar les polítiques de prevenció i control davant nous brots, facilitant les automostres a tots els col·lectius de risc, independentment de la seva simptomatologia. N'ha parlat el director científic del CEEISCAT, Jordi Casabona.
Les noves tècniques d'automostreig afavoriran el diagnòstic precoç de les infeccions de transmissió sexual
El projecte s'emmarca en el Programa de Recerca en Salut Pública i Atenció Primària de l'IGTP en col·laboració amb IrsiCaixa i Microbiologia de l'Hospital Germans Trias i Pujol.