Les dones i persones amb malalties prèvies són les més afectades de COVID Persistent

Les dones i persones amb malalties prèvies són les més afectades de COVID Persistent
Susana Soldado
05/09/2023 - 08:20

Badalona - Així ho determina un estudi de l'IrsiCaixa que ha identificat els factors mèdics i socioeconòmics associats a patir aquesta patologia que pot arribar a ser incapacitant. També determinen una possible recuperació. L'estudi, que es publica avui DIMARTS a la revista The Lancet Regional Health, ha permès concloure que la taxa de recuperació de la malaltia és molt baixa.

La investigació es va iniciar el juny del 2020 amb el seguiment de mig miler de persones ateses a la Unitat de COVID Persistent de l'Hospital Germans Trias. Totes continuaven amb símptomes mesos després d'haver-se infectat. Fatiga, ofec, taquicàrdies o boires mentals en són els més comuns, però s'hi han detectat fins a 2 cents símptomes diferents. Després de dos anys de seguiment, s'ha determinat els factors associats a la malaltia. La investigadora de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, Marta Massanella, explica que la probabilitat de passar una COVID Persistent és més baixa entre homes amb estudis superiors, que no pas amb dones. 'Si ets dona, amb malalties immunitàries o al·lèrgies, haver patit durant la infecció símptomes com taquicàrdies o boira mental, estàs predisposada a desenvolupar la patologia' afirma Massanella.

FATIGA

Només un 7,6% dels malalts es recupera
L'estudi ha permès determinar que només un 7,6% dels pacients amb Covid persistent s'han recuperat durant els primers dos anys. En la majoria eren homes, amb problemes cardiovasculars que havien requerit ingrés a l'UCI. La baixa taxa de recuperació deixa moltes persones amb símptomes persistents de la malaltia. Si hi afegim les futures infeccions, ens trobem, afirmen les investigadores, davant d'un problema de Salut pública. Un repte per a la sanitat que passa per una major inversió en l'atenció primària segons la coordinadora de la Unitat de Covid Persistent de l'Hospital Germans Trias, Lourdes Mateu. 'El sistema sanitari ha d'estar preparat per atendre aquests pacients, s'ha de millorar la coordinació entre els hospitals i l'atenció primària' conclou.

La investigació continua
Amb les conclusions de l'estudi les línies d'investigació continuen. Passen per saber com afecta la vacuna en les noves infeccions i en determinar quins factors immunitaris predominen en els pacients amb COVID Persistent. D'aquesta manera es vol saber per què determinades persones desenvolupen la patologia.