Badalona - L'any 2019, Europa va registrar 17 milions de casos d'Infeccions de Transmissió Sexual (ITS), un màxim històric al qual s'afegeix un augment del 49% en els nous diagnòstics de VIH entre el 2010 i el 2019, assolint el milió i mig de casos. Un grup d'experts de la Fundació Lluita contra les Infeccions, l'Institut de Recerca sobre la Sida IrsiCaixa i el CCEISCAT, amb seu a l'Hospital Germans Trias i Pujol, ha elaborat una revisió exhaustiva de les ITS i els seus desafiaments per a la revista 'The Lancet Regional Health-Europe'. Infeccions com la clamídia i la gonorrea són algunes de les ITS que més han augmentat entre els joves.
Dels 53 països de la regió, s'han recopilat dades epidemiològiques de 49, que revelen variacions significatives en la notificació de les ITS bacterianes. Així, les regions nord i oest d'Europa mostren taxes més altes per cada cent mil habitants. Un increment que respon, en part, a la millora dels cribratges. El director del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre infeccions de transmissió sexual i el VIH de Catalunya (CCEISCAT), el badaloní Jordi Casabona, ha explicat al Badalona 360 que l'augment de les ITS registrades a occident també és causat per factors socials com l'increment de les parelles sexuals esporàdiques i la relaxació de les mesures de protecció. Considera que cal posar totes les ITS en el mateix calaix perquè actualment, diu, ja no té sentit parlar de VIH sense parlar de la resta de malalties.
Infeccions que malgrat que es poden curar amb una pastilla o amb una injecció, en el cas de la sífilis, poden tenir conseqüències importants per la salut com l'esterilitat i avortaments en el cas de les noies. L'educació sexual, la prevenció i el control són alguns dels factors clau que Casabona apunta per reduir l'impacte de les ITS.
A la revisió de les ITS realitzada per la Fundació Lluita contra les Infeccions, l'Institut de Recerca sobre la Sida IrsiCaixa i el CCEISCAT també s'emfatitza la importància de promoure l'ús del preservatiu i l'equitat en l'accés a la profilaxi prèvia a l'exposició (PrEP) per al VIH, que s'ha introduït a 38 dels 53 països de la regió, però continua infrautilitzada, particularment als països d'Europa central i oriental.
Entrevista íntegra al BDN360