Badalona - La Generalitat vol atorgar als ajuntaments la capacitat de declarar refugis climàtics les piscines tant públiques com privades. D'aquesta manera, es podrien reomplir les piscines a canvi d'obrir-les a la ciutadania. El govern local veu amb bons ulls aquesta mesura, però reclama a la Generalitat més detalls per poder aplicar-la.
Amb el nou decret, doncs, els ajuntaments podran considerar 'refugis climàtics' les piscines d'un club esportiu, d'una comunitat de veïns, d'un hotel o un càmping sempre que s'obrin al públic en general i que es compensi la despesa d'aigua amb altres mesures. Això afectarà els municipis que estiguin en emergència per sequera, que ara mateix són un total de 241, entre els quals hi ha Badalona.
Ciutats com Sabadell, Terrassa o Mataró es mostren satisfetes per la decisió de flexibilitzar les mesures per la sequera, però consideren que arriba tard i que no haurien de ser els ajuntaments qui assumeixin un control d'ús de les piscines privades. En canvi, el govern de Badalona celebra que siguin els consistoris qui decideixin, però reclamen més informació sobre els criteris per poder triar quines piscines poden ser refugis climàtics. Així ho ha assenyalat David Mejía, regidor de l'àrea de via públic i mobilitat, a la tertúlia del BDN360º.
La vicepresidenta del govern català, Laura Vilagrà, en canvi, ha defensat la mesura i assenyala que des de la Generalitat no poden dir als ajuntaments quins han de ser els seus refugis climàtics.
Qui sí que s'ha mostrat a favor de la mesura és el gremi hoteler, que celebra que el govern tingui en compte el sector turístic per afrontar la sequera. També veu amb bons ulls la mesura d'obrir les piscines al públic el Club Tenis Badalona, qui ja havia decidit fer-ho de cara aquest estiu.
Oriol Carreras, mànager del club, afirma que són conscients que compten amb una de les piscines més grans de la ciutat, i que per això ja havien pensat obrir-la per més gent més enllà dels socis del tenis. De fet, des del club apunten que la seva previsió a mitjà termini és cobrir la piscina per poder oferir un servei tot l'any, de forma similar a les piscines municipals.
Per poder reomplir les piscines, el club també ha hagut de prendre mesures d'estalvi d'aigua. Per exemple, per regar les pistes de tenis utilitzen un dipòsit fluvial.