Badalona - El Departament d'Educació de la Generalitat constata que es denuncien, de mitjana, 7 casos al dia d'assetjament escolar a tot Catalunya. En el que portem de curs, sumen més de 300 casos de violència. La prevenció és clau a l'hora de treballar aquests conflictes a l'aula. Avui es commemora el Dia Internacional contra l'Assetjament Escolar.
A Badalona, ja fa diversos anys que l'Escola Betúlia implementa el programa Tutoria Entre Iguals. Són els mateixos alumnes els que exerceixen de tutors d'aquells que estan dos cursos per sota. L'objectiu del programa és oferir eines als estudiants perquè sàpiguen detectar un conflicte. Ho fan a través de la formació, que inclou fins a una trentena de situacions de violència amb què podrien trobar-se els alumnes en algun moment del curs. Rafi Bailón, coordinadora del projecte TEI, recorda que el més important és la prevenció.
Informem els alumnes, fem activitats de formació i també de cohesió entre els tutors i els tutoritzats. A través de les dinàmiques intentem que els alumnes creïn un vincle que es pot mantenir al llarg de la primària i de l'ESO.
El projecte Tutoria entre Iguals va néixer fa 20 anys i ja s'implanta a centres educatius d'arreu de l'Estat espanyol. Les escoles l'inicien a tercer de primària i l'apliquen fins a la secundària. Fa 7 anys que l'Escola Betúlia desenvolupa el programa TEI i durant tot aquest temps ha ajudat l'alumnat a detectar conflictes i, sobretot, a identificar quan es produeix un cas d'assetjament.