L'expert badaloní en cultura popular Nil Rider reivindica en un nou llibre el patrimoni sonor de les campanes

L'expert badaloní en cultura popular Nil Rider reivindica en un nou llibre el patrimoni sonor de les campanes
Jordi Ribàs
21/05/2025 - 20:38

Badalona - L'expert badaloní en cultura popular Nil Rider, juntament amb l'historiador Jordi Sacasas, han publicat Sonen les campanes. Història, llenguatge i tradició. Aquest llibre es presenta com una proposta singular que vol fer ressonar un patrimoni cultural i obrir a tothom les portes del món del repic de campanes.

“Les campanes parlen, però hem deixat d'escoltar-les perquè ningú ens ha ensenyat el seu llenguatge.”

Rider reivindica les campanes com el “mitjà de comunicació més local que hi ha”, amb codis propis que les comunitats han après a llegir i interpretar al llarg dels segles. A Badalona, per exemple, recorda que encara avui, les campanes de Santa Maria es fan sentir per anunciar les hores i l'inici de les festes, però també en esdeveniments extraordinaris, com la mort d'un papa o la proclamació d'un nou pontífex. Rider conclou que s'han de tocar les campanes des del present:

Tocar campanes al segle XXI no és una nostàlgia del passat, sinó una forma de comunicació humana, comunitària i local que mereix continuar existint i evolucionant

Rider critica que el progrés s'hagi entès sovint com un trencament amb la tradició, i no com una evolució, i que això hagi provocat l'abandonament de molts campanars.

Les màquines van desplaçar el campaner, i això va fer que es deixessin d'usar, que el campanar s'abandonés

L'autor també repassa la història del campanar de Santa Maria, on actualment es conserven quatre campanes de l'any 1958, forjades per la foneria Barberí i pagades per veïns i famílies de la ciutat. Totes les campanes anteriors es van perdre durant la Guerra Civil.

1 L'expert badaloní en cultura popular Nil Rider reivindica en un nou llibre el patrimoni sonor de les campanes