Badalona - L'Hospital Germans Trias i Pujol col·labora amb la cooperativa Hortec per portar fruita i verdura de proximitat a pacients i treballadors de l'hospital. Durant les jornades de promoció d'alimentació ecològica, inclouen la collita en els àpats que serveixen a la cafeteria i als malalts ingressats a les habitacions. Als plats els acompanyen un full informatiu i receptes que es podrien fer a casa amb els productes collits. «Volem promocionar l'alimentació saludable, sostenible i arrelada al territori català. Oferim fruites, verdures i productes làctics frescos i de proximitat» ens explica la tècnica d'hostaleria de l'HGTP, Elisabet Llorenç Ochoa.
Llorenç assegura que “a l'hora de servir, el més complicat per nosaltres és adaptar-nos a les dietes dels pacients. Per exemple ha de ser fruita fàcil de mastegar, com meló o pera, que per nosaltres a vegades són difícils d'introduir, però ara són perfectes perquè estem en temporada”. Per poder dur a terme aquesta iniciativa col·laboren amb la cooperativa Hortec, que compta amb una trentena de socis arreu de Catalunya i que es dedica a la distribució comercial de fruita i verdura. El responsable de màrqueting de la cooperativa, Josep Bonfil comenta que “intentem potenciar el producte de temporada. Encara tenim productes estivals, però ja comencem a tenir-ne de tardor com figa o carabassa”.
Bonfil explica que aquesta iniciativa els beneficia també per donar vida a aquells aliments que no es podrien vendre en el mercat, però que són bons: “per exemple, tenen un cop, són massa grans, massa petits… productes que pel seu aspecte ningú els compra, però són perfectes per fer cremes o purés. A més tenen un benefici doble perquè ho aprofiten persones que no poden menjar aliments més durs i reduïm el rebuig alimentari”.
Bona rebuda per part de pacients i treballadors
Tant pacients com treballadors han fet una bona rebuda de la jornada d'alimentació ecològica. Uns productes que la gent demanava assegura l'Elisabet Llorenç. La responsable d'Eustec a l'HGTP, empresa encarregada del càtering de l'hospital, la Laura González, explica que “ens agrada perquè dinamitza molt la cafeteria. Tenim treballadors que dinen aquí cada dia i així troben una novetat en la seva rutina mentre promous productes del territori”.
També els pacients de l'hospital donen el vistiplau a la iniciativa, com en Manel Carracedo qui diu que “el menjar és molt bo, jo he estat ingressat diverses vegades i anys enrere no tenia aquesta qualitat”.