Badalona - L'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona s'ha consolidat com a centre referent a Espanya i a Europa en poder controlar, de forma remota, els símptomes del Parkinson o de la tremolor essencial en pacients amb estimulació cerebral profunda. Actualment, ja tracta més de mig centenar de malalts mitjançant aquest mètode pioner, anomenat NeuroSphere.
Es tracta d'un dispositiu que, connectat a internet, permet controlar els símptomes a distància, sense necessitat que el pacient hagi de desplaçar-se a la consulta de l'hospital. És l'especialista qui valora i mitiga els símptomes gràcies a una consulta telemàtica, que permet fer un control clínic per vídeo i ajustar la intensitat i la freqüència dels corrents elèctrics que s'envien a uns elèctrodes que el pacient té implantats al cervell.
L'Hospital Germans Trias va començar a utilitzar aquesta tecnologia el 2022 i des d'aleshores ja l'ha aplicat en més de 60 pacients, d'edats diverses i alguns connectats des de països molt llunyans. Una xifra que només és comparable a la registrada a hospitals dels Estats Units i que Can Ruti preveu augmentar fins a la vuitantena durant aquest any.
Ramiro Álvarez, cap de la secció de trastorns del moviment dels Germans Trias, explica que aquesta tecnologia els ajuda a tenir millors resultats amb la teràpia, a estar més segurs que el pacient està bé i els dona molta confiança que puguin connectar amb ells en un moment determinat. Els pacients també estan plenament satisfets amb el tractament, ja que poden ser atesos allà on siguin i se'ls facilita una atenció completa, segura i ràpida.